Elf films in competitie op Brussels Art Film Festival

© Bozar
| In kunstencentrum Bozar wordt donderdagavond de openingsfilm getoond van het Brussels Art Film Festival (BAFF).

Het Brussels Art Film Festival (BAFF) laat vanaf donderdag vier dagen lang films op u los vanuit kunstencentrum Bozar, filmzaal CINEMATEK en artistiek centrum ISELP. Elf films mogen daarbij hopen op iets meer. Vijf maken kans op de Ontdekkingsprijs, terwijl zes andere onder elkaar uitmaken wie met de Prijs voor de Film over Kunst aan de haal gaat. Daarnaast reikt deze editie ook een Young Jury voor de eerste keer een award uit.

Het BAFF opent donderdag in de Bozar met de film Silvana, een portret van de Zweedse rapster Silvana Iman. Zij is een geëngageerde feministische artieste die samen met haar vriendin Béatrice Eli is uitgegroeid tot een fenomeen op sociale media. Imam is een boegbeeld voor jongeren die een crisis doormaken en daarbij zichzelf in vraag stellen.

Vrijdag gaat de competitie van start met Rien n'est pardonné van Guillaume Vandenberghe en Vincent Coen. Deze film vertelt het verhaal van de militante Zineb El Rhazoui, journaliste bij Charlie Hebdo. Zij werd 5 jaar lang gevolgd vóór, tijdens en na de aanslagen tegen het bekende satirische blad. Als overlevende strijdt ze nog elke dag voor de vrijheid van meningsuiting.

Eerste keer Young Jury

Elf films maken in twee verschillende categorieën kans op een prijs. Vijf films kunnen bekroond worden met de Ontdekkingsprijs. Het gaat om Devenir van Géraldine Charpentier, Faire-part van Anne Reijniers, Nizar Saleh, Paul Shemisi en Rob Jacobs, Le veilleur van Lou du Pontavice en Victoire Bonin, alsook Lon van Nina Landau en Roosenberg van Ingel Vaikla.

Voor de Prijs voor de Film over Kunst staat de winnaar op een lijst met zes creaties: Ashcan van Willy Perelsztejn, Au temps où les Arabes dansaient van Jawad Rhalib, Imposed Piece van Brecht Vanhoenacke (over de finalisten van de Koningin Elisabethwedstrijd, die moeten opboksen tegen isolement en cultuurverschillen), Mitra van Jorge León en Rien n'est pardonné. Daarnaast is er een Young Jury die deze editie voor de eerste keer een prijs mag uitreiken. Die winnaar daarvan wordt gekozen uit een van beide categorieën.

Internationaal panorama

Nog een nieuwigheid dit jaar is het internationale panorama. Dat bestaat uit negen documentaires uit de hele wereld over beroemde mensen zoals de Japanse auteur Haruki Murakami, zijn landgenoot en animatiefilmmaker Hayao Miyazaki, de Britse cineast Peter Greenaway of de plastisch kunstenaar Andy Goldsworthy die ook van over het Kanaal komt. Het volledige programma vind je terug op de website van het BAFF.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?