'Girl' grijpt naast Golden Globe

'Girl', de debuutfilm van de Belgische regisseur Lukas Dhont, viel op de uitreiking in Los Angeles naast de prijzen.

Niet 'Girl', maar de zwart-witfilm 'Roma' van de Mexicaanse regisseur Alfonso Cuarón heeft de Golden Globe voor beste niet-Engelstalige film gekregen. 'Girl', de debuutfilm van de Belgische regisseur Lukas Dhont, viel naast de prijzen. De Golden Globes werden zondagavond in Los Angeles uitgereikt.

Met zijn portret over een Mexicaans dienstmeisje in de jaren 70 en de familie die ze dient won Cuarón ook de Golden Globe voor beste regie. 'Roma' was daarnaast genomineerd voor de prijs voor beste scenario, maar die ging uiteindelijk naar 'Green book'.

In de categorie voor beste niet-Engelstalige film waren naast 'Roma' en 'Girl' ook 'Shoplifters' van Japanner Hirokazu Koreeda, 'Capernaum' van de Libanese Nadine Labaki en 'Never look away' van Duitser Florian Henckel von Donnersmarck genomineerd.

Ook geen Oscar

Dhont pakte met zijn portret over de vijftienjarige transgender Lara eerder al vier prijzen in Cannes, waaronder de Caméra d'Or voor het beste speelfilmdebuut en de prijs voor beste acteerprestatie voor de Brusselse hoofdrolspeler Victor Polster.

In december won de film de prijs voor de beste Europese debuutfilm op de European Film Awards (EFA's) in Sevilla. Tot grote ontgoocheling van iedereen die bij de film betrokken is, werd 'Girl' niet genomineerd voor de Oscars.

'Roma' mag dan wel een Netflix-productie zijn, de Brusselaar kan hem op groot scherm zien in Cinéma Palace. Ook 'Girl' speelt daar overigens nog steeds.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?