82 van 100 bewoners van woonzorgcentrum in Jette besmet met corona

© PhotoNews
| (archiefbeeld) Een vrouw in een woonzorgcentrum wordt getest op het coronavirus dat de ziekte covid-19 veroorzaakt.

In woonzorgcentrum Warlandis in Jette heeft het coronavirus erg lelijk huis gehouden. Hoewel ze tot begin december gevrijwaard bleven, raakten de voorbije maand 82 van de 100 bewoners besmet. Zes bewoners zijn intussen overleden. "Dit is verschrikkelijk."

Eerder deze maand raakte al bekend dat 34 bewoners positief testen, sindsdien heeft het virus zich enkel verder verspreid. "Tussen maart en nu hadden we geen enkele besmetting en we hoopten dat dat zo zou blijven tot de vaccins er zijn", zegt directrice Martine Lemmens. “Maar sinds het virus is binnen gekomen, heeft het zich verder verspreid."

Intussen hebben 74 van de 80 bewoners van het woonzorgcentrum positief getest en ook 8 van de 20 bewoners van de assistentiewoningen. Ook heel wat personeelsleden raakten de afgelopen weken besmet. “Ik zelf ook, ik ben dan ook een tijdlang in quarantaine gegaan”, aldus Lemmens. “We hebben veel vervangers gezocht en gevonden waardoor de personeelsbezetting gegarandeerd is gebleven.”

Naar de oorzaak van de uitbraak heeft ze nog steeds het raden. "Wellicht is het virus binnen gekomen via een bezoeker. Ons personeel wordt regelmatig getest", aldus de directrice. "Ook het bezoek wordt streng gecontroleerd. Alles gebeurt onder begeleiding van de hoofdarts, die nu elke dag aanwezig is."

Eén persoon negatief op hele verdieping

Aanvankelijk probeerden ze de besmette bewoners af te zonderen op de eerste en de derde verdieping, maar na een tijd was dat niet meer haalbaar. “Iedereen verblijft toch op een aparte kamer, dus was het beter om te vragen op de kamer te blijven. Op de eerste verdieping is nu nog één persoon negatief. Die blijft altijd op haar kamer omdat het niet anders kan. Prettig is dat uiteraard niet.”

Bewoners die in het begin besmet raakten en het intussen beter stellen, mogen weer uit de kamer en in de gemeenschappelijke ruimte verblijven. "Twee weken op je kamer blijven, is toch erg zwaar."

De directrice benadrukt dat het voor iedereen een heel moeilijke periode is. "Dit vraagt veel van de bewoners, van het personeel en van de familie. We hopen dat we hier zo snel mogelijk doorkomen. Dit is verschrikkelijk."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?