Een contacttracer helpt de besmettingen met het coronavirus in kaart te brengen in het callcenter in Diegem

| Een contacttracer helpt de besmettingen met het coronavirus in kaart te brengen in het callcenter in Diegem. Zij worden bijgestaan door 'field agents' die bij de mensen thuis langsgaan.

Al 120.000 Brusselaars kregen coronabezoek van overheid

© Belga
01/02/2022

Sinds het begin van de coronapandemie zetten de Gemeenschappelijke Gemeenschapcommissie (GGC) en de ziekenfondsen dagelijks meer dan 60 zogenaamde 'field agents' in om de Brusselaars te helpen bij het test- en tracingsproces. In bijna twee jaar tijd hebben de 'field agents' al 120.000 personen bezocht.

De field agents hebben als taak mensen te verwittigen van een besmetting of risicocontact, patiënten op de hoogte te brengen van de gezondheidsmaatregelen, te informeren en zelfs hulp te bieden aan wie daar het meest nood aan heeft.

"Zij geven een gezicht aan het tracingproces en bouwen dankzij hun menselijke aanpak een vertrouwensband op," klinkt het bij de GGC. "De agents beantwoorden vragen over vaccinatie, reizen, het CST, enzoverder. Wanneer een vraag buiten hun competenties ligt, verwijzen zij door naar de juiste dienst, zoals gemeentelijke diensten of ziekenfondsen."

"Een troef van de field agents is dat zij mensen kunnen bereiken die via de telefoon moeilijk te bereiken zijn, en dat ze moeilijke sociale situaties kunnen doorgeven," zegt Inge Neven, hoofd van de Brusselse gezondheidsinspectie. "Onze agenten hebben verschillende achtergronden en zijn afkomstig uit verschillende gemeenschappen. Samen zijn ze tientallen talen machtig, van Engels tot Zweeds en van Arabisch tot Vietnamees."

Duidelijke spreiding

De field agents zijn verdeeld over 8 zones, van elk 2 tot 4 gemeentes, met 5 tot 10 agenten per zone. Dankzij deze geografische spreiding kunnen de field agents zich specialiseren, sneller besmettingsclusters opsporen en de bevolking beter leren kennen.

"Sinds het begin van de pandemie heeft het team al bijna 120.000 bezoeken gebracht," aldus de GGC. "Zo kregen 41.000 besmette personen al bezoek van een field agent, naast bijna 26.000 hoogrisicocontacten en meer dan 49.000 reizigers."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni