Inge Neven, hoofd van de Brusselse gezondheidsinspectie

Gezondheidsinspectie: ‘Omikron-piek voorbij in Brussel’

Eva Christiaens
© BRUZZ
01/02/2022

Het aantal nieuwe coronabesmettingen is de voorbije week met 14 procent gedaald in Brussel. Dat maakt de gezondheidsinspectie optimistisch. Ondertussen vertraagt de boostercampagne wel. De voorbije week zijn nog ongeveer 20.000 boostervaccins toegediend in Brussel.

Dat meldt Inge Neven van de Brusselse gezondheidsinspectie dinsdag.

Van 25 tot en met 31 januari telde Brussel nog 22.141 nieuwe coronabesmettingen, een hoog aantal, maar wel 14 procent minder dan in de zeven dagen daarvoor. De incidentie op tweewekelijkse basis blijft wel stijgen naar 5.718 nieuwe gevallen per 100.000 inwoners, maar de laatste week zorgt dus voor beterschap.

“We zien het aantal positieve gevallen afnemen terwijl het aantal afgenomen tests per dag gelijk blijft. Met andere woorden denken we dat we de piek van de omikrongolf voorbij zijn,” zegt Inge Neven. “We hopen dat de impact op de ziekenhuizen onder controle blijft, zoals vandaag het geval is.”

Momenteel stijgen de opnames in de ziekenhuizen en op intensieve zorg “licht, maar niet heel uitgesproken”, aldus Neven. Er liggen nu 698 coronapatiënten in de Brusselse ziekenhuizen, 5 procent meer dan vorige week, van wie 83 patiënten op intensieve zorg. Het aantal nieuwe opnames daalt wel met 13 procent naar gemiddeld 45 opnames per dag.

Boostercampagne

Sinds vorige week zijn alle Brusselse vaccinatiecentra, behalve dat in het Militair Hospitaal, open zonder afspraak. De voorbije week zijn in Brussel nog ongeveer 20.000 nieuwe boosterdosissen toegediend, zegt Neven. Ter vergelijking: in de vaccinatiecentra is een capaciteit van 75.000 dosissen per week.

In totaal komen vandaag nog zeker 250.000 gevaccineerde volwassenen in aanmerking voor een derde prik in Brussel. Vanaf 1 maart zal het Covid Safe Ticket bovendien alleen nog geldig zijn voor wie al een boosterprik kreeg, tenzij de vorige vaccindosis minder dan vijf maanden geleden is. Vorige week bleek al dat zowat 220.000 Brusselaars tegen dan een boosterprik nodig hebben om hun CST te behouden. “Dat zullen er nu nog altijd 200.000 à 220.000 zijn,” schat Neven.

In het algemeen kreeg in Brussel nu 41 procent van de volwassen bevolking een boosterprik. Dat is twee procentpunt meer dan vorige week, goed voor ongeveer 56 procent van alle gevaccineerde 18-plussers. In Vlaanderen is 80 procent van de volwassen bevolking inmiddels geboost, in Wallonië 62 procent. “We zien in de andere gewesten dat de boostercampagne begint af te remmen, net zoals bij ons,” zegt Neven daarover.

Jongeren nog niet aan de beurt

Voorlopig is er nog geen akkoord over de boostercampagne bij minderjarigen. Vorige week bleek dat enkele jongeren per vergissing een derde prik kregen in een ziekenhuis in Sint-Agatha-Berchem. “Dat is volgens onze informatie nergens anders gebeurd,” zegt Neven. Ze benadrukt dat dit nog altijd niet toegelaten is.

Toch is het via het online inschrijvingsplatform Bruvax technisch mogelijk om als minderjarige een afspraak te maken voor zo’n boosterprik. “Dat klopt, maar je moet op eer verklaren dat je in aanmerking komt voor die afspraak,” zegt Neven. “Wij wilden die optie niet afsluiten om het systeem niet telkens te moeten wijzigen als de wetgeving wordt aangepast. En we gaan ervan uit dat die aanpassing er binnenkort komt. We vragen wel een verklaring op eer. Wie zich toch inschrijft, is zelf in de fout.” In de vaccinatiecentra gebeurt nog een leeftijdscontrole, zegt Neven.

Contactopsporing

Tenslotte maakte Neven een evaluatie van de Brusselse ‘field agents’, die instaan voor contactopsporing aan huis. Sinds mei 2020 hebben de 60 field agents samen zo’n 120.000 huisbezoeken gedaan. Het ging in 41.000 gevallen om besmette personen, 26.000 hoogrisicocontacten en meer dan 49.000 teruggekeerde reizigers. Je leest er meer over in dit artikel.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni