Vaccinatie van kinderen tussen 5 en 11 jaar met een lagere dosis van het Pfizer-vaccin is sinds eind december 2021 mogelijk
© Belgaimage

Brussels ziekenhuis geeft tieners al boosterprik: 'Vergissing'

EC
© BRUZZ
27/01/2022

In het vaccinatiepunt in het Valida ziekenhuis in Sint-Agatha-Berchem zijn deze week al enkele boosterprikken toegediend aan minderjarigen. Dat meldt een lezer aan BRUZZ en bevestigt het ziekenhuis. Volgens de directie gaat het over een menselijke fout en bovendien "zeer uitzonderlijk". "Enkele personeelsleden waren verkeerd ingelicht. Het zal niet meer gebeuren."

Woensdag meldde een anonieme BRUZZ-lezer dat in het Valida ziekenhuis in Sint-Agatha-Berchem al boostervaccins aan 12- tot 17-jarigen zijn toegediend. Wettelijk gezien is die derde prik nog niet toegelaten voor minderjarigen.

Deze donderdag brengt Radio 2 een gelijkaardige getuigenis. “Mijn dochter van 15 en mijn zoon van 12 willen tijdens de krokusvakantie gaan skiën en daarvoor hebben ze een boosterprik nodig", vertelt een mama aan de zender. "Mijn dochter had via een klasgenoot vernomen dat het wel gebeurt in een Brussels ziekenhuis.” Beide kinderen en enkele klasgenoten zijn woensdag inderdaad gevaccineerd in het Valida ziekenhuis. Het was al hun derde prik. "Er werden zelfs geen vragen gesteld," vertelt de mama.

'Menselijke fouten'

Het Valida ziekenhuis spreekt over een vergissing en noemt het een "zeer uitzonderlijke situatie". “Het is misschien één à twee keer gebeurd, maar niet systematisch. Ik ken de cijfers niet," zegt directrice Isabelle Coune van het Valida ziekenhuis. "Door omikron hadden wij een personeelstekort in het ziekenhuis. Wij hebben daarom mensen uit andere diensten ingezet in het vaccinatiecentrum. Die collega's zijn verkeerd ingelicht. Het gaat om menselijke fouten." Alle collega's zijn nu op de hoogte gebracht van de juiste regelgeving. "Het zal niet meer gebeuren," zegt Coune.

Inge Neven van de Brusselse gezondheidsinspectie zegt aan Radio 2 dat ze contact zal opnemen met het ziekenhuis. "Dit kan niet. De besprekingen (rond de boosterprik voor jongeren, red.) zijn nog volop bezig, er is nog niks beslist. Ik begrijp wel de vraag en de bezorgdheid van die ouders. Maar zolang er geen goedkeuring is, kan het niet.”

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie