20211202 Waals minister-president Elio Di Rupo, premier Alexander De Croo en Vlaams minister-president Jan Jambon na het federaal overlegcomité van 17 november 2021 coronamaatregelen

| Waals minister-president Elio Di Rupo, premier Alexander De Croo en Vlaams minister-president Jan Jambon na het federaal overlegcomité van 17 november 2021, waar nieuwe coronamaatregelen besproken werden.

Akkoord over coronabarometer, Vervoort hoopt op heropening nachtleven na volgend overleg

© Belga - BRUZZ
21/01/2022
Updated: 21/01/2022 19.33u

Vrijdagnamiddag hebben de leden van het Overlegcomité een akkoord bereikt over de coronabarometer. De barometer zou op 28 januari in voege treden met code rood. Ondanks de hoogste alarmfase van de coronabarometer zouden dan enkele versoepelingen ingaan. "Wat we met omikron zien is geen golf meer, maar een tsunami", aldus premier De Croo tijdens de persconferentie.

De coronabarometer koppelt vooraf bepaalde drempelwaarden op vlak van coronabesmettingen of ziekenhuisopnames aan een set maatregelen. Dat moet ervoor zorgen dat er meer voorspelbaarheid in het beleid komt. "Zoals eerder gezegd zal de barometer geen automatische piloot zijn", zei De Croo. "Het is een beslissingsinstrument voor het Overlegcomité dat de betrokken sectoren meer voorspelbaarheid moet geven en dat de beslissingen transparanter moet maken. Maar het Overlegcomité bepaalt de code en dus ook de maatregelen."

Op 28 januari treedt de coronabarometer in werking. We starten dan in code rood, de hoogste alarmfase. Dat wil onder meer zeggen dat de horeca tot middernacht mag open blijven, een uurtje langer dan vandaag het geval is dus. Rechtstaand consumeren mag niet bij code rood, mensen mogen met niet meer dan zes mensen aan tafel. Wie naar binnen wil in een horecazaak zal nog steeds het CST moeten tonen. Dat geldt ook voor evenementen in openlucht vanaf 100 personen.

screenshot_2022-01-21_at_19.05.36.png

Cultuur, evenementen en vrije tijd

Voor de cultuur- en evenementensector is beslist dat er rekening gehouden wordt met de zaalcapaciteit. Het maximumaantal toeschouwers bij cultuurvoorstellingen blijft wel 200 mensen, maar grotere zalen mogen 70 procent van de zaalcapaciteit gebruiken. Zalen met een goede luchtkwaliteit (CO2-concentratie onder 900 ppm) mogen zelfs naar 100 procent. Het CST is hier verplicht vanaf 50 mensen. Ook bij sportwedstrijden is opnieuw publiek toegelaten. Stadions mogen tot 70 procent gevuld worden.

De regels rond mondmaskers die vandaag gelden blijven van kracht. 'Dynamische evenementen', evenementen waarbij het publiek bijvoorbeeld aan het dansen is, worden verboden bij code rood. Dat betekent dat nachtclubs dicht blijven. Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) hoopt dat volgende Overlegcomité de heropening van die laatste sector zal aankondigen. "Als het aantal hospitalisaties dat toelaat", aldus Vervoort. "Het is een belangrijke sector voor Brussel, niet alleen voor de economie, maar ook voor het mentaal welzijn van jongeren."

Daarnaast mogen begrafenissen en huwelijken doorgaan bij code rood. Vanaf 28 januari gaan allerlei sectoren ook opnieuw open. Het gaat onder meer over de bowling- en snookerzalen. Bij code rood mag het verenigingsleven ook opnieuw op gang komen, met maximum 80 personen per binnenactiviteit. Buiten gaat het om maximum 200 personen. Niet-professionele sport mag opnieuw en overnachtingen op kamp zijn ook opnieuw toegelaten.

De regels rond telewerk (vier dagen verplicht, één terugkomdag per week) en winkelen blijven onveranderd.

screenshot_2022-01-21_at_19.15.02.png

Code rood zou gelden vanaf 500 patiënten op intensieve zorg en 150 nieuwe hospitalisaties per dag. Code oranje zou ingaan bij 300 patiënten op intensieve zorg en 75 hospitalisaties per dag. Bij minder dan 300 patiënten op intensieve zorg zou code geel ingaan. Ten laatste over drie weken zou er een nieuw Overlegcomité komen om de situatie te evalueren.

Boosterprik verplicht voor CST

Vanaf 1 maart wordt de booster verplicht voor een geldig vaccinatiecertificaat, ten laatste vijf maanden na de tweede prik. Dat zei eerste minister Alexander De Croo vrijdag op de persconferentie na het Overlegcomité.

Tegelijk gaf De Croo aan dat het Covid Safe Ticket (CST) geen blijver is. "Het CST is er absoluut niet voor de eeuwigheid", zei hij. "Als we na omikron zien dat de besmettingen en de situatie in de ziekenhuizen gestabiliseerd zijn, zullen we het gebruik van het CST tegen het licht houden. We zullen het geen dag te lang gebruiken."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, overlegcomité, coronabarometer

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni