Voor 220.000 Brusselaars dreigt CST in maart te vervallen

EC
© BRUZZ
25/01/2022

Vanaf 1 maart is het Covid Safe Ticket niet langer geldig voor wie zijn tweede vaccindosis al meer dan vijf maanden eerder kreeg, maar nog geen boosterprik kreeg. In Brussel gaat het om 220.000 mensen. Dat meldt de Brusselse gezondheidsinspectie. Die zet de deuren van alle vaccinatiecentra vanaf deze dinsdag open zonder afspraak.

Het Covid Safe Ticket is in Brussel nog zeker verplicht tot 15 april in horecazaken, sport- en cultuurzalen, op beurzen en congressen en voor bezoekers van residentiële zorginstellingen. Maar vanaf 1 maart verandert de geldigheidsduur ervan. Vanaf dan is het vaccinatiecertificaat alleen nog geldig voor wie ook een boosterprik kreeg, ten laatste vijf maanden na de tweede vaccindosis.

Voor wie dus voor 1 oktober dubbel gevaccineerd werd, maar op 1 maart nog geen boosterprik heeft gekregen, vervalt het vaccinatiebewijs. "Het gaat om 220.000 Brusselse 18-plussers," verduidelijkt Inge Neven van de gezondheidsinspectie. "We raden hen aan om nog voor 1 maart hun boosterprik te komen halen, zowel om zichzelf en anderen te beschermen als om in orde te zijn met het Covid Safe Ticket."

Om de boostercampagne te versnellen, zijn alle vaccinatiepunten in Brussel vanaf deze dinsdag open zonder afspraak. Er is nog altijd een capaciteit van 75.000 vaccins per week.

53 procent

Van alle gevaccineerde 18-plussers kreeg in Brussel inmiddels 53 procent een derde prik. Dat is goed voor 39 procent van de totale meerderjarige bevolking. Een pak lager dan in de andere gewesten: in Vlaanderen is al 78 procent van de volwassenen drie keer gevaccineerd, in Wallonië 60 procent.

Inge Neven benadrukt dat de Brusselse vaccinatiecampagne, hoewel trager dan de andere gewesten, de voorbije maanden nog gemiddeld tien procentpunt is opgeschoten. De basisvaccinatiegraad onder de volwassen bevolking ging van 66 procent in juli naar 75 procent vandaag.

"De grootste winsten boekten we in de armere, noordelijke gemeenten," zegt Neven. Koekelberg en Sint-Joost-ten-Node wonnen sinds de zomer elk 12 procentpunt, Sint-Pieters-Woluwe als hekkensluiter nog 6 procentpunt. "Onze aanpak met vele lokale initiatieven werkt," aldus Neven. "We zullen die ook voortzetten voor de derde dosissen."

De gezondheidsinspectie belooft nog bijkomende sensibilisering over de boosterprik en de impact ervan op het CST. "We zullen daarover communiceren via sociale media en in samenwerking met de gemeenten," zegt Neven. Een rondvraag van BRUZZ leerde al dat er voorlopig weinig animo is bij de Brusselaars voor het verstrengde CST.

Novavax

Eind februari verwacht Brussel nog 50.000 dosissen van het nieuwe Novavax-vaccin. Dat is een alternatief voor de mRNA-vaccins van Pfizer of Moderna. "We houden drie dosissen per persoon in stock. Zo zullen ongeveer 17.000 personen ingeënt kunnen worden met dat vaccin," zegt Inge Neven.

Het vaccin van Novavax zal in de eerste plaats worden aangeboden aan personen met een allergie aan mRNA-vaccins. "Het gaat over enkele honderden Brusselaars. Zij zullen via hun huisarts of allergoloog doorverwezen worden," zegt Neven. In de tweede plaats krijgt het Brussels zorgpersoneel voorrang. "We hebben aan de ziekenhuizen en woonzorgcentra gevraagd om een inventaris op te maken van het personeel dat daarin geïnteresseerd is. We zullen de komende weken zien hoe groot de vraag is," aldus Neven.

Van het Brussels zorgpersoneel is nu 76 procent twee keer gevaccineerd en 52 procent drie keer. Novavax zou mogelijk een groep kunnen overtuigen die angstig is over de mRNA-vaccins. "Ik denk eerlijk gezegd niet dat het de grote gamechanger zal zijn, maar we kunnen alleen maar hopen dat zij ervoor openstaan," besloot Neven. Na het zorgpersoneel komt ook de bredere bevolking in aanmerking voor het Novavax-vaccin.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Gezondheid , covid safe ticket , boosterdosis , boosterprik , Inge Neven , coronapas , Brusselse gezondheidsinspectie , GGC , vaccinatie coronavirus

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni