Alle reizigers van buiten de EU moeten getest worden

© BRUZZ
15/01/2021
Updated: 15/01/2021 09.42u

Vanaf nu moeten reizigers buiten de EU, dus ook reizigers vanuit het Verenigd Koninkrijk, zich ongeacht de duur van hun verblijf, laten testen. Voordien gold dit enkel voor reizigers die langer dan 48 uur wegbleven. Deze strengere maatregel zou kunnen helpen om de meer besmettelijke Britse variant van het coronavirus in ons land in te dijken. Viroloog Van Ranst pleit zelfs voor een sluiting van de grenzen of het verbieden van niet-essentiële reizen. In het Zuidstation, waar de Eurostar uit Londen aankomt, is immers gebleken dat de bestaande regels niet geheel waterdicht zijn.

De angst voor de Britse variant leeft, aangezien die besmettelijker is en in Londen een op twee geteste mensen positief zijn. Sinds november werden er al gevallen van de Britse variant in ons land gedetecteerd. Heel wat reizigers komen vanuit het Verenigd Koninkrijk ons land binnen via de Eurostar, in het Zuidstation.

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) kondigt aan dat de regels voor bus- en treinreizigers buiten de EU en de Schengenzone strenger zullen worden. Die moeten vanaf nu ongeacht de duur van hun verblijf het Passenger Locator Form (PLF) invullen en reizigers uit een rode zone die België niet als hoofdverblijfplaats hebben moeten een negatieve test voorleggen.

Mogelijks kwart van reizigers besmet met variant

In het VRT-programma Terzake bleek donderdagavond nog dat de regels aan het Zuidstation voor iedereen niet even duidelijk zijn. Eén van de teruggekeerde reizigers dacht te mogen kiezen of hij zich laat testen of niet, zo bleek uit de reportage.

Brusselse coronacrisismanager Inge Neven herhaalde ook de procedure die gevolgd wordt, zoals ze eerder ook aan BRUZZ uitlegde. “Aan de uitgang staan er stewards van de NMBS die een brochure geven met de uitleg van het proces. Er wordt aan reizigers gevraagd om zich te laten testen als ze aankomen, of de dag erna. Daarna moeten ze in quarantaine blijven en zich nog eens laten testen op de zevende dag.” Ook de politie controleert in het station of reizigers het Passenger Locator Form (PLF) hebben ingevuld.

S-dropout

Reizigers kunnen zich vrijwillig aan het Zuidstation laten testen. Coronatesten die kenmerken vertonen van de Britse variant worden naar laboratoria gestuurd voor controle. Uit resultaten van het labo van de ULB blijkt dat het aantal gevallen van S-dropout, een bepaald gen dat ook in de Britse variant ontbreekt, gestegen is tot 28 procent. Volgens microbioloog Herman Goossens ging het in de helft van de gevallen effectief om de Britse variant. Natuurlijk is het beeld niet volledig aangezien niet iedereen zich laat testen.

Viroloog Steven Van Gucht vindt het niet zorgwekkend dat er nu varianten van het coronavirus ontdekt worden: “Nu zoeken we ernaar. De varianten komen nog steeds voldoende overeen met het vaccin, dus dat zal blijven werken.”

Hij antwoordde aan VRT dat hij gelooft dat België de variant nog kan indijken: “Die circuleert, maar is nog niet dominant zoals in Engeland. Voorlopig zitten we nog in een semi-lockdown dus die variant heeft minder mogelijkheden om agressief uit te breken.”

Grenzen zijn pijnpunt

Daarvoor zouden we een aantal ‘gaten’ moeten dichtgestopt worden in het coronabeleid, zegt Van Gucht. Hij vermeldt daarbij de grenzen als pijnpunt. Viroloog Marc Van Ranst en ook CEO van UZ Brussel Marc Noppen pleitten in De Afspraak zelfs voor een sluiting van de grenzen of een verbod op niet-essentiële reizen.

Ook Van Gucht staat achter de strengere aanpak. “Er voor zorgen dat mensen die ons land binnenkomen getest worden en in quarantaine gaan, dat is cruciaal."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Gezondheid, terugkerende reizigers covid-19, Britse variant coronavirus, Eurostar

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni