Britse variant ook al in Brussel aangetroffen

© Bart Dewaele
| De positieve stalen met de Britse variant komen van teruggekeerde reizigers.
Updated: 18-01-2021 - 20:01

De Britse variant van het coronavirus – officieel B.1.1.7 genoemd – is ook al aangetroffen in Brussel. Dat zegt onderzoeker Piet Maes, verbonden aan de KU Leuven, die stalen met het coronavirus analyseert.

De afgelopen week heeft Maes enkele honderden stalen getest. In zo’n twintig procent stalen heeft hij het virus B.1.1.7 aangetroffen. In Brussel zijn, in tegenstelling tot Vlaanderen, nog geen uitbraken gesignaleerd. Uit de beperkte selectie stalen werden wel ongeveer tien stalen uit Brussel aangetroffen met de Britse variant. Dat gaat om reizigers die naar België zijn teruggekeerd met de trein of het vliegtuig. In werkelijkheid zijn het er mogelijk veel meer. Uit Wallonië zijn nog niet veel gegevens beschikbaar.

'Onvermijdelijk'

“Het is geen goed nieuws dat er een nieuwe variant is en dat die een pak besmettelijker is dan de andere stammen die er zijn,” zegt Maes. “Maar we moeten dat nieuws ook nuanceren: er is geen reden om te panikeren, het was te verwachten en het was onvermijdelijk.”

De grenzen sluiten is volgens hem geen optie. Denk maar aan alle vrachtwagenchauffeurs die vanuit Nederland door België naar Frankrijk rijden. Of aan de mensen die aan de andere kant van de grens werken.

Wel pleit Maes voor een langere quarantaine van veertien dagen. “Het is heel duidelijk dat mensen nog positief zijn na zeven dagen. Het kan zijn dat mensen denken dat ze veilig zijn, maar eigenlijk nog besmettelijk zijn. De hoogrisicogroepen gaan daarvoor de tol betalen.”

Contact tracing

De Brusselse gezondheidsinspectie volgt de Britse variant nauw op. "We zien een mengeling van mensen die op reis zijn geweest en mensen die het hier hebben opgelopen," zegt Inge Neven. "De nieuwe variant is al een beetje verspreid in de verschillende gemeentes, maar nog niet dominant." Er is ook een kwalitatieve contact tracing opgezet, die mensen die positief testen met de Britse variant nog meer dan anders aanraadt om binnen te blijven.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?