Brussel blijft voorlopig ver onder vaccinatiedoelstelling

Bekijk ook de afspeellijst: dinsdag 7 september 2021
Updated: 07-09-2021 - 18:07

Afgelopen week werden 9.900 eerste prikken gezet in het Brussels gewest. Dat is veel minder dan de doelstelling van 16.000 waar het Gewest deze maand naartoe wil. “We moeten goed beseffen dat deze vaccinatie-inspanning lang zal duren.”

Twee weken geleden kondigde het Brussels Gewest aan dat het de vaccinatie-inspanningen drastisch wou opvoeren. De nieuwe doelstelling werd 16.000 eerste prikken per week. Voor de afgelopen week was de tussentijdse doelstelling 12.000 prikken.

De eerste week na de aankondiging gaat het aantal vaccinaties echter eerder naar beneden dan naar boven. Het Gewest telde 9.900 eerste prikken, terwijl dat er de week ervoor nog 10.500 waren. Dat zei het hoofd van de Brusselse gezondheidsinspectie Inge Neven dinsdag op een persconferentie.

Coronacrisimanager Inge Neven

“We hadden gehoopt dat het er meer zouden zijn, maar we hebben gezien dat het aantal eerste dosissen in de vaccinatiecentra is afgenomen. Waarom, dat moeten we nog onderzoeken. Mogelijk hadden veel mensen andere zaken aan hun hoofd bij het begin van het nieuwe schooljaar.”

Ook de vaccinatie-actie in winkels is voorlopig geen overweldigend succes. “Die leverde 800 vaccinaties op,” legde Neven uit. “Dat is niet slecht, maar ook daar hadden we misschien wel meer verwacht. We kijken nog hoe we dat aanbod kunnen verbeteren. Hoe dan ook moeten we beseffen dat deze vaccinatiecampagne tijd zal vergen. We moeten mensen zien te overtuigen, terwijl de berichten tegen vaccins op sociale media net in intensiteit toenemen."

Moeizaam

Het Brussels Gewest pakt de vaccinatie vanaf nu veel lokaler aan, met een gedecentraliseerd netwerk van vaccinatiemogelijkheden in onder meer scholen, winkels, bedrijven en in de openbare ruimte.

Een pilootproject in en voor een apotheek in de Maritiemwijk in Molenbeek toonde alvast dat die inspanning niet altijd veel nieuwe vaccinaties oplevert. Op drie dagen tijd werden er een veertigtal vaccins geplaatst. Het experiment wordt nu voortgezet in Schaarbeek.

'Eerst informeren, dan vaccineren'

Het Gewest blijft verder inzetten op het ontwikkelen van nieuwe lokale vaccinatiepunten. Een belangrijke focus zal daarbij op de scholen liggen, waar soms ook binnen de schoolmuren zal geprikt worden. "We zetten nu eerst in op sensibilisering met onder meer debatten," legt het hoofd van de gezondheidsinspectie uit. "Dat is nodig, want er is veel weerstand." Vanaf 13 september starten dan pilootprojecten met vaccinatie en de week daarna volgt schoolvaccinatie op grotere schaal.

Vaccinatie op of nabij scholen is extra belangrijk omdat in die leeftijdsgroep nog erg veel mensen geen vaccin hebben gekregen, terwijl de viruscirculatie in de groep van 12 tot 17 jaar wel het grootst is. Minder dan 30 procent van die groep kreeg in Brussel al een eerste dosis. In Vlaanderen is dat bijna 80 procent.

Vanaf 16 september komt er ook een vaccinatie-antenne aan de VUB in Etterbeek. En vanaf 14 september start een vaccinatiepunt in het Centraal Station op.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?