Brussel hinkt fors achterop met boostercampagne

MW
© BRUZZ
27/12/2022
Updated: 27/12/2022 17.05u

Slechts 13 procent van de Brusselaars heeft de tweede boosterprik, oftewel 'herfstbooster', gekregen. Daarmee hinkt Brussel fors achterop. In Vlaanderen heeft inmiddels 44 procent het laatste covidvaccin toegediend gekregen. Ondanks de lage vaccinatiegraad, wordt eind deze maand een van de laatste vaccinatiecentra gesloten. Vaccineren blijft wel mogelijk in onder meer de apotheken.

Volgens cijfers van Vaccinet, het centraal platform voor de registratie van Covid-19-vaccins in België, kregen tot nu toe 159.033 Brusselaars een tweede boosterprik toegediend, oftewel 13 procent van de Brusselse bevolking. Dat is stukken lager dan de 44 procent in Vlaanderen.

Dat verschil verklaart France Dammel, covid-woordvoerster van de GGC, door een verschillende doelgroep in de vaccinatiecampagnes van de twee gewesten. “In Vlaanderen werden alle 18-jarigen uitgenodigd, terwijl in Brussel enkel 50-plussers een uitnodiging in de bus kregen,” aldus Dammel. Ze voegt eraan toe dat “er in Brussel al minder mensen waren die een eerste booster hadden gekregen. Logisch dus dat minder mensen een tweede booster kregen.”

'In Vlaanderen werden alle 18-jarigen uitgenodigd, terwijl in Brussel enkel 50-plussers een uitnodiging in de bus kregen'

France Dammel, Covid-woordvoerster van de GGC

Toch is men bij de GGC tevreden over de afgelopen vaccinatiecampagne. “Volgens de Hoge Gezondheidsraad was het vooral belangrijk om de 65-plussers te vaccineren en we zien dat in die doelgroep bijna de helft van de mensen een tweede booster kreeg; 47,18 procent om precies te zijn,” zegt Dammel.

Bij de GGC spreekt men van een succes. “Dit heeft ervoor gezorgd dat toch veel mensen beschermd waren tegen ernstige vormen van covid en dus tegen hospitalisaties," klinkt het.

"Op dit moment zijn de mensen die moesten gevaccineerd worden, grotendeels gevaccineerd, zegt viroloog Marc Van Ranst. "Dat is natuurlijk niet zonder problemen. Er zitten nog altijd wel gaten in. In Brussel zijn die gaten wel wat groter. Langs de andere kant: als je de mensen de voorbije maanden niet gemotiveerd kreeg, dan ga je die nu waarschijnlijk ook niet gemotiveerd krijgen."

Nog één vaccinatiecentrum

Ondanks de lage vaccinatiegraad, houdt Brussel vanaf 1 januari nog slechts één vaccinatiecentrum geopend, in Pacheco. “Dit om de vaccinatiemogelijkheden maximaal te houden en onze vaccinatiegraad nog hoger te krijgen," zegt Dammel. In de andere gewesten zijn de vaccinatiecentra intussen wel allemaal gesloten.

Sinds september kon elke volwassen Brusselaar een tweede boostervaccin halen in één van de vier vaccinatiecentra in het gewest. Twee daarvan (in Vorst en Sint-Pieters-Woluwe) sloten op 30 november en op 31 december volgt dat van Sint-Jans-Molenbeek. Apothekers, medische centra en huisartsen blijven wel vaccineren.

“We sluiten de centra omdat geleidelijk meer en meer actoren uit de eerste lijn, zoals huisartsen, apothekers en verpleegkundigen, ingeschakeld worden in de vaccinatiecampagne,” vertelt France Dammel.

“In het begin van de vaccinatiecampagne werden meer vaccins gezet in de vaccinatiecentra dan in de apotheken,” legt ze uit. “Nu is het het tegenovergestelde. Een vierde van de vaccins wordt gezet in de vaccinatiecentra en drie vierde in de eerste lijn.”

Steeds minder tests

Het aantal hospitalisaties is intussen gestegen. “We zitten zeker in het stijgende deel van een curve, maar we zijn relatief laag begonnen,” zegt viroloog Marc Van Ranst. “Dat zorgt op dit moment dus niet voor een geweldige overlast.”

Met het aantal besmettingen zou het, volgens de officiële cijfers althans, de goede kant opgaan. Gezondheidsinstituut Sciensano telde in het Brusselse gewest in de zevendaagse tot 23 december 386 besmettingen, een daling met 61,9 procent ten opzichte van de zeven dagen ervoor.

Maar er wordt steeds minder getest. “Zoals in de andere gewesten wordt er nog weinig getest in Brussel,” zegt Dammel. “We voerden 6.801 testen uit voor de periode van 12 december 2022 tot 18 december 2022 (de laatste 7 dagen met geconsolideerde gegevens, red.).”

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni