Huisdokter bloeddruk gezondheid huisarts medisch onderzoek

| Een bezoek aan de huisarts.

Brussel maakt 17 miljoen vrij voor gezondheidszorg

© Belga
04/05/2022

De Brusselse regering heeft besloten om de komende twee jaar meer dan 17 miljoen euro uit te trekken - 7,5 miljoen in 2023 en 10 miljoen in 2024 - om de gezondheidszorg in de regio te versterken. Dat schrijft La Libre.

"De budgetten zullen vooral worden besteed aan extra personeel," zegt de Brusselse minister van Gezondheid Alain Maron (Ecolo) in La Libre. Het doel is "de gezondheidsactoren beter te coördineren en degenen die het verst van het zorgstelsel af staan, dichter bij dat stelsel te brengen".

Volgens Maron heeft de coronacrisis duidelijk gemaakt dat vooral in Brussel bepaalde groepen te weinig worden bereikt. Meer dan 30 procent van de Brusselaars heeft bijvoorbeeld geen huisarts.

Vijf zorggebieden

Volgens het huidige plan zullen vijf zorggebieden worden gecreëerd met elk één bestuur die zorgt voor de coördinatie tussen eerstelijnszorg, ziekenhuizen, ambulante zorg en geestelijke gezondheidszorg.

Geestelijke gezondheidszorg werkt al volgens dit model per zone. Er zijn vier zones in het Brussels Gewest. Die zullen worden ondergebracht in de vijf nieuwe zorggebieden.

Op wijkniveau

Binnen de vijf zorggebieden zal bovendien gewerkt worden op wijkniveau. Er zijn 47 wijken met elk zo'n 30.000 inwoners.

In elk wijk zal een "lokaal sociaal- en gezondheidscontract" worden gesloten. Het doel is om gezondheidsproblemen van buurtbewoners zo beter op te sporen en te verhelpen.

Negen wijken kregen al een subsidie om die contracten op te starten. Begin 2023 zullen dat er achttien zijn.

Dit "eerstelijnszorg"-project wordt deze donderdag aan de regionale regering voorgelegd. De wetteksten moeten in de loop van 2023 in het Brussels Parlement gestemd worden. Het plan kan nog gewijzigd worden en zou definitief over anderhalf jaar moeten landen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni