18 januari 2021: toediening van het Moderna-vaccin aan het zorgpersoneel van de Iris Zuid-ziekenhuizen in Brussel

| Een zorgverlener krijgt op 18 januari 2021 een prikje in een Brussels ziekenhuis

Brussel rondt kaap 150.000 gevaccineerden

TG
© BRUZZ
13/04/2021

In Brussel zijn sinds de start van de vaccinatiecampagne zeker 150.053 mensen deels of volledig gevaccineerd. Zij kregen in totaal bijna 200.000 prikjes (193.657 om precies te zijn). Daarmee is 15,9 procent van de volwassen bevolking ingeënt tegen het coronavirus.

Sinds de start van de vaccinatiecampagne eind december kregen in Brussel al meer dan 150.000 inwoners een of twee coronaprikken. 106.449 Brusselaars zijn deels ingeënt. 43.604 mensen kregen al twee prikken. Daarmee is 12,3 procent van de bevolking ingeënt. Kijken we naar de volwassen bevolking, dan gaat het om 15,9 procent.

De werkelijke cijfers kunnen hoger liggen, omdat sommige mensen mogelijk al gevaccineerd zijn, maar nog niet opduiken in de database. Er kunnen verschillende dagen zitten tussen de prik en de registratie.

Hoewel de eerste vaccinatiecentra in Brussel al open gingen in de loop van februari steeg het vaccinatietempo vooral sinds midden maart. Het kleine centrum aan de Pachecolaan opende op 2 februari, het grote centrum aan de Heizel op 17 februari. Met de opening van zeven andere centra op 15 en 22 maart werd de versnelling van de campagne ingezet.

Lees verder onder de grafiek

Achterstand of niet?

In vergelijking met andere regio's in ons land zijn er in Brussel wat minder mensen ingeënt. Vlaanderen heeft al 20,8 procent van de volwassen bevolking ingeënt, Wallonië 21 en Oost-België ook 21 procent. Brussel volgt op enige afstand op 15,9 procent.

Daar zijn verschillende verklaringen voor. Tijdens de start van de vaccinatiecampagne werden veel zorgmedewerkers geprikt, maar ook politiemensen kwamen bijvoorbeeld aan bod. Een groot deel van die mensen werkt in Brussel en werd er daarom ook ingeënt. Ze worden echter meegeteld op basis van hun woonplaats.

De Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie GGC schat zo dat in Brussel ongeveer 58.000 prikken zijn toegediend aan niet-Brusselaars. Die komen bovenop de 174.000 die naar Brusselaars gingen (stand op 10 april).

Mobiele teams

Een tweede factor is dat Brussel een jonger gewest is dan Vlaanderen en Wallonië. Er zijn aanzienlijk minder ouderen en aangezien zij momenteel prioritair gevaccineerd worden is de vaccinatiegraad in Brussel wat lager.

Tot slot speelt ook een lagere vaccinatiebereidheid mogelijk een rol, want ook binnen de groep van de ouderen is het aandeel gevaccineerden lager dan in de rest van het land. Bij 85-plussers haalt Brussel 67,1 procent gevaccineerden, maar Wallonië 68,9 en Vlaanderen al 89,4 procent. De GGC wil vanaf volgende week daarom mobiele ploegen inzetten om moeilijk bereikbare mensen bij hen thuis in te enten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Gezondheid, vaccinatiecampagne, vaccinatie, vaccinatiebereidheid, coronavirus, coronacrisis

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni