Brussels gewest gaat voor eigen platform voor inschrijvingen vaccinaties

© PhotoNews
| Het Covid-19 test- en vaccinatiecentrum in Pacheco.

De Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC) heeft besloten om voor het vaccinatiebeleid van het Brussels gewest gedeeltelijk af te stappen van het federaal inschrijvingssysteem Doclr. De aanhoudende klachten en moeilijkheden om een afspraak voor vaccinatie vast te leggen moeten hierdoor verholpen worden. Dat schrijven De Tijd en Le Soir en wordt door Inge Neven, hoofd van de Brusselse gezondheidsinspectie, bevestigd aan Belga.

De kritiek vanuit het Brussels gewest op het nationaal inschrijvingssysteem is er al langer. We herinneren ons bijvoorbeeld de tweede dag waarop het vaccinatiecentrum aan de Heizel al direct weer moest sluiten vanwege problemen met de registratie. Het aantal uitgenodigde personen dat een reservatie maakt voor het verkrijgen van een vaccin blijft zwak in Brussel, meldde Neven maandag nog.

De procedure van het inschrijvingssysteem Doclr zou te omslachtig zijn. Zeker in Brussel, waar patiƫnten zelf kiezen op welke dag, tijdstip en in welk vaccinatiecentrum ze zich laten inenten. Inge Neven benadrukt dat het nieuwe platform het maken van een afspraak veel makkelijker en overzichtelijker moet maken.

Concreet zou enkel voor de reservatie een nieuw systeem gekozen worden. De federale database van Doclr blijft nodig om de link niet te verliezen met alle namen van mensen die voor vaccinatie moeten worden uitgenodigd en vooral wie al gevaccineerd.

Beslissing woensdag

Door de huidige problemen raakt het Brusselse callcenter voor de vaccinaties overspoeld en wordt daar te veel tijd gestoken in het vastleggen van vaccinaties voor personen die problemen hebben met Doclr. Bovendien zijn er binnen de hoofdstedelijke context ook veel mensen die geen of niet goed Frans of Nederlands spreken.

Volgens De Tijd moet vandaag (woensdag) al de knoop al worden doorgehakt welk bedrijf het IT-platform mag leveren. Een datum van lancering wordt nog niet vooropgesteld.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?