Coronacrisismanager Inge Neven

| Coronacrisismanager Inge Neven.

Brusselse vaccinatie komt stilaan op gang: 'Nu levering van vaccins nog'

TDN
© BRUZZ
09/03/2021

De kaap van 100.000 toegediende dosissen van het coronavaccin is afgelopen week gerond in het Brussels Gewest. Stilaan komt de vaccinatiecampagne er op gang, zegt coronacrisismanager Inge Neven dinsdag. In mei moet de machine op volle toeren draaien. "Al brengt de gebrekkige levering van het vaccin ons nog in de problemen."

Voortaan geeft Inge Neven, het hoofd van de Brusselse gezondheidsinspectie, elke week aan update over de Brusselse coronasituatie. “Onze voornaamste bekommernis blijft om de derde coronagolf te vermijden”, stak Neven in haar eerste persconferentie van wal. Dat lijkt voorlopig goed te lukken. “We zaten de laatste tien dagen op een stijgend plateau in het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames. Maar dat stabiliseert opnieuw.”

Om helemaal uit de crisis te kruipen, rekent Neven op de vaccinaties. De Brusselse campagne verliep tot dusver stroef, met vooral problemen in het grootste vaccinatiecentrum aan de Heizel. “Maar de eerste kwaaltjes zijn opgelost”, aldus Neven. Het callcenter wordt uitgebreid en het informaticasysteem gaat er steeds op vooruit. Dat is nodig want op termijn moeten aan Brussels Expo 5.000 mensen per dag worden ingeënt. “We evolueren nu naar 3.000 vaccins per dag. Afgelopen vrijdag was er een piekmoment met 2.344 inentingen. De cijfers gaan de goede richting uit.”

100.000 prikjes

Intussen zou zo’n 90 procent van de rusthuisbewoners en 60 procent van het personeel volledig gevaccineerd zijn. Ook het merendeel van het ziekenhuispersoneel kreeg zijn eerste prik, aldus Neven. Maandag waren er in totaal 100.695 vaccins uitgedeeld op Brussels grondgebied, waarvan 69.000 aan Brusselaars zelf. De andere 31.000 ging naar zorgpersoneel of agenten werkzaam in het Brusselse.

Neven gokt dat de Brusselse vaccinatiecampagne in mei of juni op volle toeren zal draaien. Dan moeten elke maand 370.000 vaccins toegediend worden in tien vaccinatiecentra die minstens zes dagen per week open zijn. Ter vergelijking: in de maand maart hoopt de GGC de kaap van 120.000 dosissen te ronden. “Helaas hangt alles af van de leveringen van de vaccins. Daar zit tot nu toe vertraging op”, meldde Neven. “Dat noopt ons om flexibel te zijn, want we sturen natuurlijk wel uitnodigingen de deur uit. Daarom houden we altijd wat in stock.”

Het vaccinatiecentrum in paleis 1 op de Heizel

| Het vaccinatiecentrum in paleis 1 op de Heizel.

Sinds 3 maart fase is in Brussel fase 1B aangevat. Daarbij krijgen de ouderen (65+) en risicopatiënten hun prikje. Er werden zo’n 70.000 75-plussers uitgenodigd via sms en mail. Sinds gisteren hebben de eerste 10.000 ook hun uitnodiging per brief gekregen. Ondanks nog steeds kleine problemen met het federale aanmeldingssysteem, lopen de inschrijvingen al vlotter binnen. Dat gebeurt mede dankzij het opgezette callcenter. Dat werd uitgebreid naar 70 personen om de vele telefonische afspraken voor vaccinaties vast te leggen.

Vanaf 15 maart openen de kleinere centra van Sint-Pieters-Woluwe, Schaarbeek, Molenbeek en Vorst en vanaf 22 maart de centra van Ukkel, Sint-Lambrechts-Woluwe en Anderlecht. Op dat moment zullen negen van de tien Brusselse vaccinatiecentra geopend zijn. Het middelgrote vaccinatiecentrum van het militair hospitaal in Neder-Over-Heembeek blijft nog toe, vanwege het gebrek aan vaccins. “In de eerste week zijn de slots in die negen centra al goed ingevuld”, is Neven hoopvol. Elk vaccinatiecentrum zal beschikken over minstens één Nederlandstalige paramedicus, benadrukt ze.

"De unidosis van Johnson & Johnson bewaren we voor daklozen en migranten"

Inge Neven

Voor minder mobiele mensen werkt de GGC samen met de gemeenten nog een plan uit. “We willen zoveel mogelijk Brusselaars begeleiden naar de centra. Daar is namelijk alles in gereedheid om iedereen door de administratieve en logistieke procedure te loodsen”, zegt Neven. Wie er niet geraakt, zal zich vanaf opruk kunnen registreren via een dokter of verpleegster. Het idee is dat het spuitje wordt voorbereid in het centrum aan de Pachecolaan en vervolgens wordt toegediend bij de persoon met beperkt mobiliteit thuis door een mobiele doktersploeg.

Sensibiliseren

Daarnaast vergeet de GGC ook de dak- en thuislozen en (trans)migranten op het Brussels grondgebied niet. Er werd een veldploeg opgesteld die contact zoekt met deze mensen. Op welke manier en waar zij gevaccineerd zullen worden is nog niet duidelijk. "Maar zij zullen het recent goedgekeurde vaccin van Johnson & Johnson krijgen", aldus Neven. "Dat kan in één dosis gegeven worden, waardoor we vermijden dat we nadien het contact met deze precaire mensen verliezen."

Met gerichte sensibiliseringscampagnes hoopt de GGC de Brusselaar te kunnen overtuigen van het nut van het vaccin. “Dat blijft een hele grote uitdaging, zoals we zagen bij het personeel in de rusthuizen”, aldus Neven. Men rekent erop 70 procent van de volwassen populatie in het Gewest in te kunnen enten. Dat komt overeen met zo’n 650.000 personen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Gezondheid , heizel vaccinatiecentrum , vaccinatie coronavirus , vaccinatie 75-plussers , Inge Neven

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni