Het Covid-19 test- en vaccinatiecentrum in Pacheco

| Het Covid-19 test- en vaccinatiecentrum in Pacheco.

Minder vaccins dan verwacht en vertraagde levering: Brusselse vaccinatieplanning wijzigt

© BRUZZ
19/02/2021
Updated: 19/02/2021 12.53u

Brussel past zijn vaccinatieplanning aan. Dat meldt de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC) vrijdag/vandaag. Door een vertraging in de levering van vaccins en een vermindering van het oorspronkelijk voorziene aantal doses loopt de planning vertraging op. De volgorde waarin de prioriteitsgroepen gevaccineerd worden blijft dezelfde, maar de GGC wil voorrang blijven geven aan het personeel in ziekenhuizen en hoopt op 1 maart van start te kunnen gaan in andere collectieve zorginstellingen.

“Sinds enkele weken wordt ons land geconfronteerd met vertragingen in de levering van vaccins, of het nu gaat om die van Pfizer, Moderna of AstraZeneca, en met een vermindering van het oorspronkelijk voorziene aantal doses. Hierdoor werd de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie er in het Brussels Gewest toe gedwongen haar vaccinatieplanning voor de ziekenhuizen aan te passen en te herbekijken hoe de vaccins over de verschillende prioritaire doelgroepen worden verdeeld”, dat laat de GGC vrijdag/vandaag in een persbericht weten.

Op dit moment kregen 24.300 mensen in Brussel een eerste dosis van het coronavaccin toegediend. Nog eens 13.916 personen kregen ook een herhalingsdosis. Na de Brusselse woonzorgcentra ligt de focus nu op het ziekenhuispersoneel, waaraan tot nu toe 14.200 vaccindoses geleverd zijn. Daardoor zijn alle algemene ziekenhuizen in staat 35 procent van hun personeel dat in contact komt met patiënten een eerste vaccin toe te dienen.

Midden maart fase 1A afwerken

Tijdens de eerste week van maart hoopt het GGC nog eens 18.000 extra vaccins te kunnen geven aan de ziekenhuizen, als de beloofde leveringen doorgaan, van zowel Pfizer, Moderna als AstraZeneca. Zo kan 100 procent van het personeel een eerste dosis krijgen en 50 procent ook al een tweede dosis. In de oorspronkelijke vaccinatieplanning was het de bedoeling om deze fase al eind februari te hebben afgerond en in maart te kunnen beginnen met de 65-plussers.

De bedoeling is dat alle doelgroepen uit fase 1A, dat zijn de rusthuizen, het ziekenhuispersoneel, het personeel uit de eerstelijnszorg en uit andere collectieve zorginstellingen, tegen half maart een eerste vaccin moeten gekregen hebben. De GGC zal daarom de zorgverleners uit de eerste lijn uitnodigen om zich naar de vaccinatiecentra in Brussel te begeven en vanaf 1 maart komen de collectieve zorginstellingen aan de beurt.

"Op operationeel vlak is Brussel klaar voor het volgende deel van de campagne. We blijven echter afhankelijk van de levering van de vaccins. Dat bepaalt de snelheid waarmee we kunnen vaccineren", benadrukt het GGC.

AstraZeneca-vaccin voor mensen jonger dan 55 jaar

Het GGC wil ook de twijfel wegnemen over het AstraZeneca-vaccin. De werkzaamheid van dit vaccin ligt op 70 procent, wat lager lijkt dan bij Pfizer en Moderna. Maar, zo onderstreept de GGC, wanneer het AstraZeneca-vaccin wordt toegediend aan mensen jonger dan 55 jaar en wanneer er na 12 weken een herhalingsdosis wordt toegediend, dan stijgt de werkzaamheid tot 82 procent.

“Er is dus geen reden om je niet te laten vaccineren en beschermen door het voorgestelde vaccin, welk vaccin dat ook is. Ze zijn allemaal werkzaam en als we elk vaccin op de best mogelijke manier inzetten, kunnen we sneller komaf maken met deze coronacrisis”, besluit het GGC.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni