Het Brussels parlement

| Het parlement zal donderdag 13 januari nog in plenaire zitting stemmen over de verlenging van het CST.

Brussels parlement verlengt Covid Safe Ticket tot midden april

EC
© BRUZZ
11/01/2022

Het Covid Safe Ticket mag in Brussel verlengd worden tot midden april. Dat heeft de parlementaire commissie Gezondheid dinsdag goedgekeurd. Donderdag volgt nog een plenaire stemming. Vanuit de oppositie kwam veel kritiek op het gebrek aan evaluatie.

Volgens de toepassingsordonnantie die het Covid Safe Ticket in oktober vastlegde, zou het ticket eigenlijk maar drie maanden gelden tot 15 januari. Nu de coronabesmettingen opnieuw stijgen wil de Brusselse regering die ordonnantie nog eens drie maanden verlengen tot 15 april. De commissie Gezondheid in het Brussels parlement keurde die verlenging deze dinsdag goed.

"De voorwaarden blijven gelijk," benadrukte minister van Gezondheid Alain Maron (Ecolo) in de commissievergadering. Het Covid Safe Ticket blijft dus verplicht in de horeca, het nachtleven, sport- en fitnessruimtes, beurzen en congressen, culturele en recreatieve plaatsen en voor bezoekers van zorginstellingen.

Enkel voor die laatste groep geldt het ticket al vanaf 12 jaar. Voor alle andere plaatsen is het ticket verplicht vanaf 16 jaar. Het Covid Safe Ticket is ook verplicht voor massa-evenementen, maar dat is federale regelgeving en geen Brusselse.

Nog geen evaluatie

De fractie PTB/PVDA stemde tegen de verlenging. N-VA, MR en CDH (oppositie) onthielden zich. "Ik zie geen aanwijzingen dat het CST zijn doel bereikt heeft, niet om de vaccinaties te versnellen en niet om de vierde of zelfs vijfde golf te vermijden," vindt Jan Busselen van PVDA. "Dat we het CST nu verlengen op basis van assumpties, wringt bij mij een beetje,” zei Gilles Verstraeten (N-VA), die zich onthield. "Ik heb vandaag nog niet genoeg informatie om voldoende democratisch te kunnen stemmen," zei Céline Fremault van CDH.

Minister Maron vermeldde dat er een evaluatie is besteld bij het coronacommissariaat naar de effectiviteit van het CST wat het beperken van de besmettingen betreft. Dat rapport is nog niet klaar. Het kabinet-Maron kon bij BRUZZ nog niet verduidelijken wanneer die studie afgerond zal zijn.

Ook de meerderheid drong aan op een dringende publicatie van die evaluatie. "Ik vind het niet ernstig dat er nog geen evaluatierapport beschikbaar is op het moment dat wij hierover moeten stemmen," zei parlementslid Marie Nagy (Défi), die uiteindelijk wel voor stemde. "Mijn partij zal de ordonnantie steunen, maar tegen de volgende verlenging wil ik veel meer informatie," zei Juan Benjumea (Groen).

"De vierde golf toont ons dat er mogelijk een positief effect was in Brussel, aangezien Vlaanderen zonder CST meer besmettingen had"

Alain Maron, minister van Gezondheid

20211110 1776 Klimaatdoelstellingen Klimaatminister Brussel Alain Maron Ecolo

"Het doel van het CST was nooit om de vaccinaties te doen stijgen, maar om het risico op besmettingen te verkleinen. De vierde golf toont ons dat er mogelijk een positief effect was in Brussel, aangezien Vlaanderen zonder CST meer besmettingen had," zei minister Maron daarover in de commissievergadering. Hij benadrukte dat er de voorbije maanden nog andere preventieve maatregelen golden in Brussel, zoals de mondmaskerplicht. "Het is moeilijk te berekenen of het CST als aparte maatregel effect heeft gehad."

Derde dosis

De N-VA wilde verder weten of de derde boosterdosis vereist zal worden voor een geldig CST. "Op termijn wel, eens iedereen de kans heeft gehad op die derde dosis," antwoordde minister Maron. Een datum daarvoor is er nog niet.

Tenslotte stelden de partijen N-VA, MR, Open VLD en CDH zich vragen bij (het gebrek aan) de handhaving van het CST in Brussel. De MR vroeg ook om blijvend in te zetten op de vaccinaties in Brussel, PVDA hamerde dan weer op bijkomende maatregelen zoals ventilatie in horecazaken. "We hebben het soms moeilijk om toe te geven dat we het niet zo slecht doen," was Marons antwoord op de kritiek van de oppositie. "Tot nu toe zijn we er met onze maatregelen in geslaagd om iedereen zorg te blijven bieden, ook al besef ik dat onze zorgverleners uitgeput zijn. We hebben ons globaal doel bereikt."

Het parlement moet nu nog in plenaire zitting stemmen over de verlenging van het CST. Die stemming vindt deze donderdag plaats, net op tijd voor het Covid Safe Ticket deze zaterdag vervalt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Gezondheid , Politiek , covid safe ticket , Alain Maron , commissie gezondheid , CST , verlenging CST , coronapas , Brussels Parlement

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni