Brusselse kinderen vanaf woensdag aan de beurt voor vaccin

Bekijk ook de afspeellijst: dinsdag 21 december 2021
Updated: 21-12-2021 - 19:00

De vaccinatiecampagne bij kinderen tussen de 5 en 11 jaar start in Brussel op 22 december. Het gaat in eerste instantie om een testfase in vaccinatiecentrum Pacheco. In januari volgen de andere vaccinatiepunten.

Dat kondigt de Brusselse gezondheidsinspectie dinsdag aan. Een dag eerder hadden de verschillende ministers van Volksgezondheid in ons land een akkoord bereikt over de vaccinatie van kinderen.

In Brussel starten de eerste vaccinaties deze woensdag al. Eerst alleen in vaccinatiecentrum Pacheco. Vanaf 10 januari moet de rest van de vaccinatiepunten volgen.

Ouders die hun kinderen willen laten vaccineren, moeten daarvoor wel eerst een afspraak maken via het online inschrijvingsplatform Bruvax of via het callcenter. Dat is bereikbaar via het nummer 02 214 19 19.

Aangepast Pfizer-vaccin

De kinderen krijgen een pediatrische versie van het vaccin van Pfizer/BioNTech. Dat vaccin is aangepast op maat van de kinderen en goedgekeurd door het Europees Geneesmiddelenbureau. Net als volwassenen krijgen de jonge kinderen twee dosissen, met een tussenpauze van drie weken.

211217_vacci4kids_social_schtroumpfette_smurfin_vaccinatie kinderen poster
© GGC
| Smurfin moet de kinderen helpen geruststellen voor hun prik.

De vaccinatie is vrijwillig. De gezondheidsinspectie benadrukt dat het vaccin aangeraden is voor kinderen met onderliggende aandoeningen. Die groep risicopatiƫntjes krijgt de komende weken een officiƫle uitnodiging. Zij worden daarvoor door hun huisarts opgegeven.

Het vaccin biedt ook een goede bescherming tegen Covid-19 voor kinderen die samenwonen met kwetsbare personen. Voor alle andere kinderen is het vaccin nuttig om hun familie en omgeving te beschermen. In totaal komen ongeveer 100.000 Brusselse 5- tot 11-jarigen in aanmerking voor vaccinatie.

Smurfen

Het vaccinatiecentrum Pacheco wordt nu voor de gelegenheid aangekleed in het thema van de Smurfen. Dat moet de kinderen op hun gemak helpen stellen, zegt de gezondheidsinspectie. Het centrum is dagelijks open tussen 9.30 uur en 17.30 uur en er is een medisch team met een pediater aanwezig om eventuele vragen te beantwoorden.

Sinds maandagavond, toen de inschrijvingen werden opengesteld via Bruvax, zijn al een 200-tal afspraken gemaakt. Dat zei de GGC dinsdagvoormiddag.

In de studio van BRUZZ legt kinderarts aan het UZ Brussel Gerlant Van Berlaer uit waarom ouders hun kinderen best wel laten vaccineren

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?