| De eerste prik in een Brusselse middelbare school

Brusselse tieners boosteren in Vlaamse Rand mag, 'maar we gaan het niet doen'

BVR, EC
© BRUZZ
09/02/2022
Updated: 10/02/2022 13.06u

Vlaanderen is als enige gewest in België begonnen met het boosten van tieners en van Vlaams minister Wouter Beke (CD&V) mogen ook Brusselse en Waalse jongeren in Vlaanderen een boosterprik halen. Verschillende vaccinatiecentra in de Rand rond Brussel laten echter weten dat niet toe te laten. "Wij kunnen dat praktisch niet aan. Er zal wel degelijk gecontroleerd worden op woonplaats," zegt burgemeester Hans Bonte van Vilvoorde (Vooruit).

In Vlaanderen is het sinds deze woensdag mogelijk voor jongeren van 12 tot 17 jaar om vrijwillig een boosterprik te halen. Brusselse en Waalse jongeren kunnen dat nog niet, die twee gewesten wachten nog op advies van het Europees Geneesmiddelenagentchap en de Hoge Gezondheidsraad. Een boostervaccin biedt gezondheidsvoordelen, maar maakt het voor jongeren ook makkelijker om zonder tests of quarantaine naar landen als Frankrijk, Italië, Zwitserland en Oostenrijk te reizen.

Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) laat nu weten dat er in de praktijk geen controle op woonplaats zal gebeuren in de Vlaamse vaccinatiecentra. “In principe zal het vaccinatiecentrum iemand die zich aanbiedt uit een ander gewest niet weigeren,” zegt zijn woordvoerster Carmen De Rudder. "Dit zal ook nog zo worden meegegeven aan de vaccinatiecentra."

Ook jongeren uit Brussel en Wallonië kunnen zich dus in Vlaanderen aanbieden. "Daarvoor is op de Interministeriële Conferentie Volksgezondheid reeds een principiële beslissing genomen. Er moet alleen nog met de verschillende vaccinatiecentra bekeken worden hoe dat organisatorisch geregeld kan worden", zegt Joris Moonens, woordvoerder van het Agentschap Zorg en Gezondheid.

Vaccinatiecentra weigeren

In de praktijk zijn er echter wel degelijk vaccinatiecentra die Brusselse jongeren zullen weigeren.

Rond Brussel zijn er vijf vaccinatiecentra: in Vilvoorde, Tervuren, Zaventem, Wemmel en Dilbeek. Alle vijf geven aan enkel jongeren van het betreffende grondgebied te zullen vaccineren.

"Wij hebben noch de capaciteit, noch de middelen, mensen of tijd om ook de Brusselse jongeren te vaccineren," zegt Hans Bonte (Vooruit), burgemeester van Vilvoorde. "Je kan dat ook niet vragen aan een gemeente die naast een gewest met 1,1 miljoen inwoners ligt, waaronder heel veel jongeren."

Ook Tervuren geeft aan enkel jongeren van het eigen grondgebied te zullen prikken. "In ons vaccinatiecentrum in Tervuren houden we ons wel aan de woonplaats van de patiënt," zegt centrumvoorzitter Dirk Devroey (professor huisartsengeneeskunde VUB). Dit is al de richtlijn sinds het begin van de vaccinatiecampagne en we houden ons hier ook aan. Alleen de inwoners van Overijse, Tervuren en Hoeilaart kunnen hun prik bij ons krijgen."

In Dilbeek zullen Brusselse jongeren ook niet terecht kunnen. "Er is op dit moment geen ruimte om extra mensen te prikken. Jongeren uit Dilbeek en Ternat komen eerst aan de beurt. Bovendien heeft de Brusselse regering geen groen licht gegeven," zegt schepen van Welzijn Walter Zederloo (Open VLD).

'Vrezen overrompeling'

De redenen zijn dezelfde als die van Hans Bonte. "We doen dit om de vaccinatie van onze eigen burgers zo vlot en snel als mogelijkheid te laten verlopen. Wij vrezen dat bij het niet respecteren van de woonplaats ons vaccinatiecentrum, dat op de grens met Brussel en Wallonië gelegen is, zal overrompeld worden door kinderen uit deze gewesten. Bovendien wonen deze kinderen in gewesten waar de politieke verantwoordelijken geen beschikbaarheid van het vaccin hebben aangekondigd, wat medico-legale gevolgen zou kunnen hebben bij eventuele betwistingen."

Ook Bonte wijst erop dat het niet alleen om praktische argumenten gaat, maar dat de regelgeving het niet toelaat. "Brussel en Wallonië hebben nog geen groen licht gegeven. Wij moeten dan ook neen zeggen op hun vraag. Het toont nog maar eens aan in hoe Kafkaiaans dit land georganiseerd is."

Verwarring alom

Gecontacteerd door onze redactie wist de burgemeester van Zaventem Ingrid Holemans (Open VLD) te zeggen dat het vaccinatiecentrum vorige week net de opdracht kreeg om zeker geen booster te geven aan mensen uit Wallonië en Brussel. "Maar tien minuten geleden krijgen we bericht dat dit wel mag," zucht Holemans. "De vaccins die we besteld hebben volstaan enkel voor de lokale bevolking. Wij geven dan ook prioriteit aan hen."

Holemans is niet tevreden met hoe Vlaanderen hierover communiceert. "Het is erg onduidelijk en dat is niet de eerste keer." Dirk Devroey treedt haar bij. "Met de vaccinatiecentra is hierover nog geen contact geweest en wij zijn not amused met deze manier van werken en communiceren."

Uitnodigingen

Het vaccinatiecentrum van Wemmel werkt dan weer bijna uitsluitend met uitnodigingen. "En die Brusselse jongeren krijgen zo'n uitnodiging niet," zegt burgemeester Walter Vansteenkiste (LB Wemmel). "Er zijn ook enkele vrije dagen, maar die communiceren we niet naar de Brusselse jongeren toe."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Gezondheid, boosterprik, vaccinatie coronavirus, Europees geneesmiddelenagentschap, wouter beke, vaccinatie minderjarigen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni