Brusselse vaccinatiecampagne fors duurder dan Vlaamse

© PhotoNews
| Een man krijgt een corona-vaccin toegediend in het vaccinatiecentrum Pacheco in Brussel-Stad.

De werkelijke kostprijs van de vaccinatiecampagne tegen Covid-19 in Brussel bedroeg zo'n 72,95 euro per persoon. Dat is beduidend meer dan de 44,63 euro per persoon in Vlaanderen.

De Brusselse cijfers hebben betrekking op de basiscampagne tot 30 november 2021, en houden dus geen rekening met de boostercampagne die op 1 december van start ging voor de brede bevolking. In de 72,95 euro per persoon zitten de kosten van de vaccins zelf, de vaccinatiecentra, de vacci-bussen, maar ook de communicatiecampagne. Het cijfer gaat uit van de bevolkingsaantallen op 1 januari 2021.

“De volledige vaccinatiecampagne in Brussel heeft tot 30 november vorig jaar 89 miljoen euro gekost,” laat Simon Vandamme, woordvoerder van Brussels minister van Gezondheid Alain Maron (Ecolo), weten. “Daarvan komt ongeveer 57 miljoen euro van de federale overheid.” Het Brussels Gewest legde dus 32 miljoen op tafel voor de vaccinatiecampagne, georganiseerd door de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC).

Vlaanderen doet het goedkoper

De totale kost van de prik, over alle overheden gespreid, bedraagt dan weer 74,45 euro per persoon. Brussel vaccineert dus wel goedkoper dan gemiddeld, maar duurder dan Vlaanderen. Dat laatste is vooral te verklaren door het hoge aantal vrijwilligers waarop de vaccinatiecentra in Vlaanderen konden rekenen. De hele basiscampagne kostte Vlaanderen 214 miljoen euro. Bij de initiële, theoretische raming, werd uitgegaan van een kostenplaatje van 290 miljoen euro.

Of het aantal vrijwilligers de enige verklaring is voor het grote verschil in kostprijs van de vaccinatiecampagnes in Brussel en Vlaanderen is nog maar de vraag. De woordvoerder van minister Maron was verder niet bereikbaar voor commentaar, maar liet nog weten dat er “voor 2022 in de regeringsbegroting 45 miljoen euro uitgetrokken is voor de derde dosis.”

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?