Covid 19-patiënten op spoedgevallen in het Europaziekenhuis in Etterbeek in januari 2020. (Archiefbeeld)

| Covid 19-patiënten op spoedgevallen in het Europaziekenhuis in Etterbeek. (Archiefbeeld)

Brusselse ziekenhuizen kunnen COVID-patiënten opnieuw naar andere regio's overbrengen

© belga-nl - BRUZZ
28/08/2021
Updated: 28/08/2021 19.12u

De ziekenhuizen uit het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kunnen vanaf maandag opnieuw patiënten die besmet zijn met het coronavirus transfereren naar ziekenhuizen in andere provincies. Dat heeft de FOD Volksgezondheid beslist, zo meldt dokter Philippe Peetrons, hoofdgeneesheer van de Iris Ziekenhuizen Zuid (IZZ).

"We hadden daarom gevraagd omdat verschillende afdelingen intensieve zorgen in Brussel overbelast zijn", zegt dokter Peetrons. Zowel RTL als RTBF hadden vrijdag en zaterdag al bericht over de vraag van de Brusselse ziekenhuizen, van wie er verschillende te kampen hebben met hoge aantallen COVID-patiënten.

Personeelstekort

"In het Brugmann-ziekenhuis, de Iris Ziekenhuizen Zuid en het Sint-Lucasziekenhuis zijn ongeveer vijftig procent van de patiënten op de afdelingen intensieve zorgen COVID-patiënten", zegt Peetrons. "Het Erasmus-ziekenhuis en Sint-Pieters zitten ook aan de helft van hun reële opvangcapaciteit in de afdelingen intensieve zorgen, omdat die ziekenhuizen momenteel, om verschillende redenen, kampen met een gebrek aan personeel. In de Chirec-ziekenhuizen zijn de afdelingen intensieve zorgen zelfs zowat volledig ingenomen door COVID-patiënten."

Kliniek Sint-Jan bracht dit weekend nog een patiënt die besmet was met het coronavirus over naar een ziekenhuis binnen het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. "Op onze afdeling Intensieve Zorg zijn geen bedden meer voor COVID-patiënten, maar op de gewone afdeling is wel nog voldoende plaats. In de eerste instantie proberen we naar een oplossing te zoeken binnen ons eigen ziekenhuisnet", aldus woordvoerster Elke Colpaert.

Geconfronteerd met die situatie hebben de Brusselse ziekenhuizen gevraagd om opnieuw patiënten te kunnen overbrengen naar andere regio's. Dat was eerder in de coronapandemie al mogelijk gemaakt, toen de besmettingscijfers en opnamecijfers de pan uit swingden, maar die maatregel was in het voorjaar teruggedraaid toen de cijfers voldoende gedaald waren.

Druk verspreiden

"Vanaf maandag kan het dus opnieuw, heeft de FOD Volksgezondheid ons zaterdagvoormiddag laten weten", aldus nog dokter Peetrons. "De situatie in de andere provincies is dan ook een stuk rooskleuriger. Volgens de laatste gegevens zijn er een tachtigtal ziekenhuizen waar geen of bijna geen COVID-patiënten op de afdeling intensieve zorgen liggen."

Ook het UZ Brussel heeft de voorbije dagen gevraagd om een aantal patiënten te transfereren, meldt woordvoerster Karolien De Prez: "Maar we blijven ook patiënten opnemen. De transfers gebeuren om de last over de verschillende ziekenhuizen te spreiden. In het UZ Brussel worden momenteel vijftien COVID-19 bevestigde patiënten verzorgd. Vijf patiënten worden verzorgd op de afdeling Intensieve Zorg, van wie drie patiënten invasief worden beademd en één patiënt ondersteuning krijgt van een hart-longmachine."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni