Cafés vragen coronapas niet altijd: ‘Sterk signaal is nodig’

TDN
© BRUZZ
26/10/2021
Updated: 26/10/2021 20.04u
© Belgaimage | Een Covid Safe Ticket in resto d'ici et d'ailleurs in Sint-Lambrechts-Woluwe.

Er moet vaker en strikter gecontroleerd worden op de toepassing van het Covid Safe Ticket (CST) in Brussel. “Anders heeft de maatregel geen enkele zin,” zegt Inge Neven van de Brusselse gezondheidsinspectie. De politiezones bevestigen dat ze tot op heden nog geen cafés zijn binnengestapt om te kijken of de uitbater het CST wel vraagt. Het zou nochtans een belangrijk wapen moeten zijn in de strijd tegen de vierde coronagolf.

Sinds 15 oktober moet je op café en restaurant, op evenementen, bij congressen, in de bioscoop en in de sportclub een coronacertificaat laten zien. Wie dat niet doet, krijgt er geen toegang. De verantwoordelijkheid voor de verificatie van het CST ligt bij de uitbaters en de organisatoren. Met sporadische controles zou de Brusselse politie erop toezien dat zij de coronapas ook effectief vragen aan hun bezoekers.

Nog geen controles

Het CST is met name ingevoerd om ervoor te zorgen dat er geen sectoren meer moeten sluiten. “We doen dat niet om de mensen te ambeteren. Als de sanitaire situatie verslechtert, resten ons weinig andere opties dan opnieuw zaken te sluiten,” zegt Inge Neven dinsdag tijdens haar wekelijks persmoment. “Helaas vernemen we ook dat niet alle cafés de CST-verificatie uitvoeren. We staan in contact met de sectorfederatie. Zij moet een duidelijk signaal geven, anders heeft deze maatregel geen enkel nut.”

Neven bevestigde ook dat er nog tot het einde van de maand oktober sensibiliserend opgetreden wordt. Navraag bij de politiezones leert dat agenten voorlopig nog niet de cafés zijn binnengestapt, om na te gaan of uitbaters wel het CST aan hun klanten vragen. “We zitten nog in de sensibiliseringsfase,” vat Ilse Van de Keere van de politiezone Brussel-Hoofdstad/Elsene de teneur samen. “Pas vanaf 1 november zullen onze agenten op het terrein aanwezig zijn.”

"Volwassenen moeten de verantwoordelijkheid nemen om kinderen van extra maatregelen te vrijwaren."

Inge Neven, hoofd Brusselse gezondheidsinspectie

Coronacrisismanager Inge Neven

Volgens Inge Neven zal het CST nochtans een noodzakelijk middel zijn om de vierde golf in te dijken. Die is intussen ook ingezet in het Brussels gewest, waar de positiviteitsratio op twee weken tijd gestegen is van 6 naar 8,4 procent. Met een Brussels reproductiegetal van 1,23 wint het coronavirus aan kracht. Dat uit zich stilaan ook in de ziekenhuizen, waar op een week tijd vijf procent meer hospitalisaties zijn waargenomen. Een vierde van de ziekenhuisbedden is nu ingenomen. “Op intensieve zorg valt het nu nog mee, maar de druk zal ook daar toenemen.”

Onderwijs als katalysator

De meeste besmettingen in Brussel vinden plaats bij de schoolgaande jongeren tussen 10 en 19 jaar, bevestigt Neven. De vatbaarheid van volwassenen voor het virus is volgens professor biostatistiek Niel Hens gezakt tot het niveau van lagereschoolkinderen, die niet gevaccineerd zijn. Maar kinderen hebben gemiddeld veel meer contacten dan volwassenen, waardoor hun aandeel in de epidemie toegenomen is. “Ze zijn geen motor, maar wel een katalysator,” relativeert Neven.

Woensdag komt het onderwijsveld samen om te kijken of er ­extra maatregelen nodig zijn op de scholen. “Er gebeuren inderdaad infecties, maar in Brussel blijft dat aantal redelijk stabiel,” vertelt Neven. “We moeten echt vermijden dat we nog verder maatregelen nemen ten koste van de kinderen. Zij dragen het virus natuurlijk over, ook naar de kwetsbaren. En daar zit het risico, want we moeten de bezettingsgraad in de ziekenhuizen laag houden. Maar ik vind dat volwassenen hun verantwoordelijkheid moeten nemen om kinderen zoveel mogelijk te vrijwaren.”

20210916_vaccinatie leerlingen GO! Atheneum Unesco in Koekelberg
© EC/BRUZZ | Leerlingen laten zich op school vaccineren aan het GO! Atheneum Unesco in Koekelberg (archiefbeeld)

Het belangrijkste Brusselse wapen om de besmettingen in het onderwijs terug te dringen, blijft de vaccinatie. Sinds 1 september zijn op school bijna 12.000 eerste prikken toegediend, waardoor nu 39 procent van de 12- tot 17-jarigen een eerste dosis ontving. Dat was voor de start van het schooljaar nog 25 procent. De totale vaccinatiegraad in de Brusselse middelbare scholen bedraagt nu 33 procent.

CST helpt vaccinatiecampagne wat

Neven is zichtbaar opgelucht dat de Brusselse vaccinatiegraad iets sneller toeneemt. In Brussel ontving nu 70 procent van de volwassenen een eerste dosis. En er valt vooral bij de jongeren nog veel winst te rapen, want van de totale bevolking is nog steeds slechts 54 procent volledig ingeënt. “Dagelijks bieden we de Brusselaar verspreid over het Gewest 25 tot 30 mogelijkheden om zich te laten vaccineren. Die lokale acties zetten we voort. Het plafond is nog niet bereikt”, zegt Neven.

In oktober is het aantal gemaakte afspraken in de vaccinatiecentra voor een eerste dosis toegenomen met 25 procent ten opzichte van september. Afgelopen week werden bovendien 11.400 eerste prikken gezet. Dat is een kwart meer dan de week voordien en zo lijkt het CST toch een effect te hebben. Daarnaast werden ook nog 8.900 tweede dosissen toegediend en 9.800 herhalingsdosissen. “Het gaat langzaam, maar mensen worden stilaan overtuigd.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Gezondheid, Inge Neven, Vierde golf, Brusselse vaccinatiecampagne, Brusselse scholen coronavirus, coronacrisis, horeca, coronapas, covid safe ticket

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni