Coronatest nu ook zonder voorschrift

© PhotoNews
| Het Covid-19 testcentrum aan de Jupiterlaan in Vorst

Vanaf donderdag kan iedereen met covid-19-symptomen in Brussel zich ook zonder voorschrift laten testen in een coronatestcentrum. Tot nu kon dat enkel met voorschrift. Door de aanwezigheid van een arts ter plaatse is ook de terugbetaling door het ziekenfonds ineens geregeld.

“Het is de bedoeling om de drempel om je te laten testen verder te verlagen,” verduidelijkt coronacrisismanager Inge Neven. “Zodra je symptomen van covid-19 hebt, kan je je inschrijven voor een test. Ter plaatse zal dan een dokter aanwezig zijn om het voorschrift te maken. Als je symptomen hebt, laat je dan zo snel mogelijk testen. Zodat de tracing zo snel mogelijk kan starten.”

Concreet betekent dit dat elke persoon die symptomen vertoont of als hoogrisicocontact werd geïdentificeerd nu zonder voorschrift een afspraak kan maken via een online platform. Er zal wel gevraagd worden om een verklaring op eer te ondertekenen waarin verklaard wordt dat hij/zij echt symptomen ondervindt die door Covid-19 kunnen worden veroorzaakt. Doordat er een dokter ter plaatse is, maakt dat tests voor mensen zonder vaste huisarts eenvoudiger. De tests zullen daardoor ook altijd grotendeels terugbetaald worden door het ziekenfonds.

Een contact wordt bestempeld als "hoogrisicocontact" als er sprake is van een contact van meer dan 15 minuten zonder masker met iemand die positief testte op Covid-19 en de veiligheidsafstand van 1,5 m niet gerespecteerd kon worden. De belangrijkste symptomen van Covid-19 zijn: hoest, ademhalingsproblemen, koorts, spierpijn, vermoeidheid, verlies van smaak- en/of reukzin, een verstopte neus, keelpijn, of diarree.

Vorige vrijdag werd al beslist dat vanaf 25 januari alle hoogrisicocontacten zich moeten laten testen op dag 1 en dag 7 van hun quarantaine. Iedereen die een hoogrisicocontact had, moet dus wachten tot het resultaat van de tweede test, voor die persoon de quarantaine mag verlaten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?