Vaccinatie van kinderen tussen 5 en 11 jaar met een lagere dosis van het Pfizer-vaccin is sinds eind december 2021 mogelijk

| Kinderen van 6 maanden tot 4 jaar kunnen de basisvaccinatie tegen het coronavirus krijgen.

Coronavaccin kan nu ook bij kinderen vanaf 6 maanden

© Belga
18/11/2022

De Interministeriële Conferentie Volksgezondheid heeft het licht op groen gezet voor de COVID-19 basisvaccinatie van kinderen van 6 maanden tot en met 4 jaar, en voor de boostervaccinatie van kinderen en jongeren van 5 tot en met 17 jaar. De beslissing werd genomen op basis van het advies van de Hoge Gezondheidsraad (HGR) en van de taskforce Vaccinatie.

Een basisvaccinatie wordt aanbevolen voor kinderen met immunosuppressie of die aan een ernstige chronische ziekte lijden. De vaccinatie gebeurt met een origineel pediatrisch vaccin van Pfizer. Het basisschema bestaat uit drie doses, met een interval van ongeveer drie weken tussen de eerste twee doses en met de derde dosis twee maanden na de tweede dosis. Het merendeel van deze kinderen wordt door een pediater in een referentieziekenhuis opgevolgd. Deze zal de ouders uitnodigen om het kind te laten vaccineren.

Bij gezonde kinderen is een vaccinatie tegen COVID niet aanbevolen, maar het kan wel op individuele basis gebeuren, mits goed geïnformeerde toestemming van de ouders. Deze kinderen kunnen gevaccineerd worden in een pediatrisch referentiecentrum.

Boostervaccinatie bij gezonde kinderen van 5 tot en met 17 jaar wordt niet aanbevolen door de HGR, maar kan wel aangeboden worden op individuele vraag. Voor kinderen met immunosuppressie of comorbiditeiten heeft de HGR al een booster aanbevolen in juli 2022.

De vaccinatie gebeurt met een origineel pediatrisch mRNA vaccin voor de vaccinatie tot en met 11 jaar, en met een standaardvaccin vanaf 12 jaar. Deze boostervaccinaties zullen nog gedurende korte tijd mogelijk zijn in vaccinatiecentra. De deelstaten zullen binnenkort communiceren in welke centra kinderen en jongeren zich kunnen laten boosteren, klinkt het.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni