Vincent De Wolf (MR), burgemeester van Etterbeek, bij de opening van het Covid-19 testcentrum aan Merode op 2 oktober 2020 in zijn gemeente

| Vincent De Wolf (MR), burgemeester van Etterbeek,legde bij de opening van het testcentum aan Merode zelf een PCR-test af (archiefbeeld)

De Wolf: 'Burgemeesters varen blind bij opleggen van quarantaine'

SDS
© BRUZZ
12/01/2021

Burgemeester Vincent De Wolf (MR) van Etterbeek uit kritiek op het feit dat de Brusselse gemeenten in tegenstelling tot de Vlaamse en Waalse niet weten welke van hun inwoners verplicht in quarantaine moeten. "Terwijl wij als gewest, en mijn gemeente in het bijzonder, het grootste aantal besmette terugkerende reizigers hebben."

Door het hoge aantal terugkerende reizigers stijgt het aantal besmettingen in Brussel. Etterbeek is momenteel de gemeente met het hoogste aantal besmettingen over 14 dagen per 100.000 inwoners, namelijk 303.

Etterbeeks burgemeester Vincent De Wolf (MR) is teleurgesteld dat de Brusselse gewestelijke Gezondheidsinspectie geen data verstrekt over welke inwoners allemaal onderworpen zijn aan verplichte coronatests en quarantaine, na een terugkeer uit het buitenland.

In Vlaanderen en Wallonië gebeurt dat sinds deze week wel - al moet elke gemeente in Vlaanderen wel eerst nog een protocol afsluiten met het agentschap dat de gegevens beheert.

"Mochten we weten wie in quarantaine moet blijven, zouden we die kunnen contacteren. Ofwel door de wijkagenten, ofwel door gemeentepersoneel"

Vincent De Wolf, burgemeester Etterbeek (MR)

"Mijn gemeente heeft intussen het hoogste aantal besmette personen, nadat we het eerder een hele tijd erg goed deden", zegt hij aan BRUZZ. "Dat heeft ongetwijfeld te maken met het hoge aantal expats, en met name Fransen, die voor de kerstvakantie naar huis zijn teruggekeerd."

"(Bevoegd minister, red.) Alain Maron wil alles zelf doen, hij wil de burgemeesters niet inschakelen. maar op deze manier vaar ik blind. Mochten we weten wie in quarantaine moet blijven, zouden we die mensen kunnen contacteren. Ofwel door de wijkagenten, ofwel door gemeentepersoneel."

"We zouden de wijkagenten de quarantaine kunnen laten controleren. We zouden voeding kunnen bezorgen aan alleenstaanden, of ervoor zorgen dat wie toch buiten moet komen geen nauw contact heeft met anderen. We zouden de politie ook een veiligheidsperimeter kunnen laten instellen."

Field agents

De Brusselse gewestelijke contacttracers bellen iedere terugkerende reiziger op dag 1 manueel op, zegt Inge Neven, het hoofd van de gewestelijke Gezondheidsinspectie, in een reactie. "Daar zijn we al meteen na het kerstweekend mee begonnen."

Bij ieder telefoontje vragen de tracers of de persoon al getest is, en verwittigen ze hem of haar dat hij of zij nu een week in quarantaine moet. "Daarnaast sturen we dagelijks een 60-tal 'field agents' uit, die op het terrein controleren of mensen thuis zijn."

'Vertrouwen en ondersteuning'

Als de tracers weerstand merken, dan laten ze de arts-inspecteur contact opnemen met de terugkerende reiziger, om het belang van de isolatie te onderstrepen. "Mocht die persoon zich nog altijd verzetten, dan zouden we de politie inschakelen. Maar dat hebben we tot nu toe nog niet moeten doen", zegt Neven.

"Uiteraard kunnen ze de volgende dag toch de deur uitstappen, maar dat kunnen wij onmogelijk controleren. Vandaar dat we liever vanuit een basis van vertrouwen en ondersteuning werken, dan vanuit een repressieve gedachte. Als mensen weten dat wij informatie doorgeven aan de politie, zullen ze nog veel minder met ons delen."

"Het is een moeilijke balans: uiteraard willen we dat iedereen de regels respecteert, maar daarvoor moeten ze wel eerst het spel meespelen. Door het PLF-document in te vullen bijvoorbeeld, en de contact tracers contactinformatie te bezorgen."

"Het is een moeilijke balans: we willen dat iedereen de regels respecteert, maar daarvoor moeten ze eerst het spel meespelen. Door het PLF-document in te vullen, en de contact tracers te helpen"

Inge Neven

1736 Vaccinatie Inge Neven

Donderdag overleg

Donderdag is De Wolf net als de andere burgemeesters uitgenodigd voor een overleg over de kwestie op het kabinet-Maron. "Maar als we pas volgende week over de informatie beschikken, is dat te laat wat de vakantiegangers uit de kerstvakantie betreft", zegt de Etterbeekse burgemeester. "Die zijn tegen dan uit quarantaine."

De Wolf verwijst ook naar de eerdere discussie rond de Vlaamse Zorgatlas. Dankzij de gegevens uit die atlas kregen Vlaamse gemeentebesturen in de zomer informatie over besmettingsclusters op hun grondgebied.

Brussel gaf na lang aandringen in oktober schoorvoetend toe om dezelfde informatie met de gemeenten te delen. "Maar toen we de informatie uiteindelijk kregen, kon ik er niets mee aanvangen", zegt De Wolf. "Etterbeek was onderverdeeld in vijf wijken met elk 8.000 inwoners, er was geen informatie op straat- of schoolniveau. Ik kan moeilijk 8.000 inwoners isoleren."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Etterbeek, Gezondheid, Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni