Een vrouw wordt getest in het Covid-19 testcentrum aan Merode

| Een vrouw wordt getest in het Covid-19 testcentrum aan Merode (archiefbeeld)

Helft meer besmettingen in werkende dan algemene bevolking

© Belga
24/01/2022

De werkende bevolking telt goed de helft meer besmettingen dan de algemene bevolking. Dat blijkt uit het meest recente tweewekelijks rapport van de universiteiten KU Leuven en UHasselt en preventiedienst Idewe. Het rapport vergelijkt het aantal besmettingen in de verschillende sectoren met elkaar. Het hoogste aantal besmettingen bevindt zich op dit moment in de kunst-, sport- en recreatiesector.

Het rapport behandelt de periode van 4 tot 17 januari. Aan de hand van gegevens van gezondheidsinstituut Sciensano, gekoppeld aan data van de sociale zekerheid en uit de contactopsporing, kunnen sectoren met elkaar vergeleken worden. De cijfers worden bekeken aan de hand van de veertiendaagse incidentie, dus het aantal besmettingen per 100.000 mensen.

De kunst-, sport- en recreatiesector telde de voorbije periode een incidentie van 4.403. Op de tweede plaats komt het onderwijs met een incidentie van 4.394, gevolgd door de horeca met 4.285. In het onderwijs is de forse stijging vooral te merken in het secundair onderwijs.

Exponentiële stijging

Voorts kennen de sectoren die met jeugd en kinderen werken, zoals crèches en kinderdagverblijven, eveneens een sterke toename. Ook de luchtvaartsector, in het vorig rapport nog de absolute koploper qua incidentie, blijft een hoog niveau van besmettingen noteren.

"Wat voorspeld was, heeft zich ook voltrokken," zegt professor arbeidsgeneeskunde Lode Godderis (KU Leuven en Idewe). "Het aantal besmettingen stijgt exponentieel: tegenover de vorige periode is de gemiddelde incidentie in de werkende bevolking met 44 procent toegenomen. Het virus verspreidt zich in deze groep dus razendsnel. Bedrijven dienen zich voor te bereiden op uitval van het personeel."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni