Hoofdarts Kliniek Sint-Jan: 'Op intensieve zorg is geen enkele patiënt gevaccineerd'

Kenneth Coenye
© Kenneth Coenye
| Kenneth Coenye
© Kenneth Coenye
| Kenneth Coenye

De Brusselse ziekenhuizen lopen stilaan weer vol met coronapatiënten. "En op intensieve zorg is niemand gevaccineerd", klinkt het bij het Sint-Jan ziekenhuis in Brussel. "Zaterdag haalden we een alleenstaande moeder van 35 op: overleden aan het virus. Het was schrijnend en had niet hoeven gebeuren", getuigt de arts.

Kliniek Sint-Jan, waar Kenneth Coenye hoofdarts is, huist momenteel drie van de 51 covidpatiënten die op intensieve zorg liggen in Brussel. Het gaat om een veertiger, een zestiger en een tachtiger, die niet gevaccineerd zijn. "Dat zorgt in Brussel nog steeds voor menselijke drama’s, die nooit hadden moeten gebeuren," zegt hij hierover in Het Laatste Nieuws.

“We weten dat het aantal plotse overlijdens sinds covid sterk is toegenomen, zeker onder relatief jonge mensen. Zaterdag zijn we zo ter plekke moeten gaan bij een alleenstaande moeder van 35 die door toedoen van het virus is gestorven. Ze was niet gevaccineerd en vertoonde waarschijnlijk nog maar enkele dagen ziekteverschijnselen. Dat is enorm schrijnend. Het had nooit hoeven te gebeuren.” De kinderen van de vrouw worden intussen opgevangen door de ex-man.

Transfers

“Het is perfect vermijdbaar, en net daarom zo jammer. Wie zich niet laat vaccineren, komt het virus dan ook vroeg of laat tegemoet. Ooit belanden we dan bij basisimmuniteit, maar ik pleit er toch voor om die immuniteit via vaccinatie te bereiken.”

De lage vaccinatiegraad betekent niet dat Brussel op een vierde golf afstevent - veel mensen hebben intussen ook immuniteit opgebouwd na een coronabesmetting, denkt Coenye. Maar het gevolg is wel dat de ziekenhuizen nog steeds met een hoge werkdruk kampen. Ook door personeelsgebrek, waardoor een kwart van de Brusselse IC-capaciteit gesloten is. En dat betekent dat er vanaf vandaag weer transfers naar Vlaamse en Waalse ziekenhuizen zullen moeten gebeuren. Volgens viroloog Steven Van Gucht (Sciensano) zal ook in het najaar "de solidariteit met de Brusselse ziekenhuizen zeker nog van belang blijven".

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?