Inge Neven: ‘We winnen twee weken nu we AstraZeneca aan 55-plussers kunnen geven’

© Bart Dewaele
| Coronacrisismanager Inge Neven.

Volgens Inge Neven van de Brusselse Gezondsheidsinspectie winnen we twee weken in de vaccinatieplanning, doordat het AstraZeneca vaccin nu toch aan 55-plussers mag toegediend worden. Mensen ouder dan 65 jaar zouden dan volgende week en de weken erna uitgenodigd worden om zich te laten vaccineren.

Inge Neven zegt in De Afspraak tevreden te zijn met het nieuws dat het AstraZeneca vaccin nu toch aan mensen ouder dan 55 jaar mag toegediend worden. Daar was oorspronkelijk nog geen zekerheid over, maar na studies blijkt dat het vaccin ook voor hen voldoende werkt.

“Hiermee hebben we toch twee weken gewonnen. We beginnen de komende weken met het uitnodigen van 65-plussers", aldus Neven. “Eens de vaccins geleverd worden, zullen we op goede snelheid kunnen komen. Die leveringen worden ook constanter, dus ik zie het positief.”

Langer wachten met tweede prik

Ze bevestigt dat het nog steeds de bedoeling is om ook zoveel mogelijk een tweede prik te geven. “Na de eerste dosis verlaagt de effectiviteit van het vaccin opnieuw. Na 35 dagen moeten we een tweede dosis toedienen.” De Hoge Gezondheidsraad heeft wel beslist om langer te wachten met het toedienen van die tweede prik, zo kunnen meer mensen al een eerste dosis ontvangen. Oorspronkelijk werd de tweede prik na 21 dagen gezet, maar op de bijsluiter van het vaccin staat 42 dagen gemeld. Daarom werd er voor de gulden middenweg van 35 dagen gekozen.

Waarom de Brusselse vaccinatiecentra de vorige weken voornamelijk leeg bleven, is volgens Neven onder andere te wijten aan opstartproblemen met de informaticatools. “Het moet allemaal heel snel gebeuren. Nu we ook mensen per post uitnodigen zien we dat de opkomst hoger is.”

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?