Iemand bereidt een spuit met het Janssen-vaccin voor

| Iemand bereidt een spuit met het Janssen-vaccin voor (in de VS)

Johnson & Johnson blijft alleen voor mobiele teams in Brussel

KVDP
© BRUZZ
10/06/2021

Wie jonger is dan 41 jaar zal vrijwillig voor het vaccin van Johnson & Johnson kunnen kiezen. Maar dat geldt niet voor Brusselaars. Johnson & Johnson wordt in Brussel alleen voor kwetsbare doelgroepen gebruikt, en dat blijft zo.

Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) kondigde donderdagavond aan dat mensen jonger dan 41 jaar vrijwillig zullen kunnen kiezen voor het coronavaccin van Johnson & Johnson. Dat werd beslist door de conferentie van Belgische ministers van Volksgezondheid. Wie jonger is dan 41 kreeg tot nu toe geen Johnson & Johnson-vaccin aangeboden, wegens het risico op zeer zeldzame bijwerkingen.

De bijsturing waarover de interministeriële conferentie beslist heeft, is niet van toepassing op Brussel. Dat bevestigen de woordvoerders van bevoegd minister Alain Maron (Ecolo) en de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC). Johnson & Johnson wordt in Brussel alleen gebruikt door de mobiele teams voor de vaccinatie van kwetsbare doelgroepen.

'Niet voor brede bevolking'

“De Brusselse vaccinatiestrategie blijft ongewijzigd”, zegt Fatima Boudjaoui van de GGC. “We gebruiken Johnson & Johnson alleen voor mensen die we waarschijnlijk maar één keer kunnen bereiken.” Voor Johnson & Johnson is geen tweede dosis nodig. Daarom wordt het vaccin ingezet bij onder meer daklozen en mensen zonder papieren. “Wie ouder is dan 41 krijgt sowieso het Johnson & Johnson-vaccin. Wie jonger is, krijgt normaal een ander vaccin aangeboden waarvoor een tweede dosis nodig is.”

De beslissing van de interministeriële conferentie heeft wel een impact op de werking van de mobiele teams. “De mobiele teams zullen nu ook Johnson & Johnson aanbieden aan kwetsbare mensen onder de 41, maar dat vaccin wordt dan alleen gezet met de expliciete toelating van die persoon”, aldus Boudjaoui nog. “Onder de brede bevolking gebruiken wij dit vaccin niet.”

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni