‘Als Vlaanderen 11 juli kan halen, dan kan Brussel dat ook’

EC
© BRUZZ
15/03/2021

De vaccinatiecentra van Molenbeek, Schaarbeek, Vorst en Sint-Pieters-Woluwe zijn deze maandag geopend. Zij starten voorlopig met een beperkt aantal afspraken: elk 2.000 per week. Meer vaccins heeft Brussel nog niet ter beschikking. Toch maakt de Brusselse gezondheidsinspectie zich sterk dat ze even snel als de andere gewesten kunnen vaccineren.

Door een vertraagde levering van vaccins heeft het Brussels gewest deze week maar 11.000 dosissen ter beschikking. De vier nieuwe vaccinatiecentra krijgen er elk 2.000. Het vaccinatiecentrum aan de Heizel bouwt deze week de openingsuren af, zodat er meer vaccins vrij blijven voor de kleinere centra. Maandag blijft het centrum aan de Heizel voortaan dicht.

“We openen in functie van de beschikbare vaccins”, zei Inge Neven tijdens een persconferentie maandag. “Nu gaat het om een keuze voor nabijheid, zodat oudere mensen niet allemaal naar de Heizel moeten afzakken.” In plaats van één groot vaccinatiecentrum op volle toeren te laten draaien, opent het Gewest dus verschillende centra in vier hoeken van Brussel. Momenteel zijn de 75-plussers aan de beurt voor hun prik. Het Gewest wil hen zo dicht mogelijk bij huis bedienen.

Volgende week liggen er nog 16.500 dosissen klaar om aan hetzelfde tempo te vaccineren. Dan openen nog drie bijkomende vaccinatiecentra. Zij krijgen ook elk 2.000 dosissen per week. De beschikbare tijdsslots geraken wel goed opgevuld, zei Neven.

Iedereen tegen 11 juli?

In Vlaanderen zei minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) zondag dat hij alle volwassenen ten laatste op 11 juli een eerste dosis wil geven. Zou dat ook mogelijk zijn in Brussel? “Ik denk het wel”, reageert Inge Neven. “De quota zijn altijd bepaald in functie van de bevolkingsaantallen in de verschillende regio’s. Dus als Vlaanderen daartoe in staat is, dan is Brussel dat ook. De quota worden evenredig verdeeld.”

Het Gewest verwacht nu in de week van 29 maart een nieuwe levering van AstraZeneca. “Wij hopen op een grote levering. Dat is wat zij nu beloven, maar waar we toch ons hart voor vasthouden”, zei Neven. Met die grote levering kan het tempo van de vaccinatie omhoog. De bedoeling is om tegen de maand mei tot 375.000 dosissen per maand te kunnen toedienen in Brussel.

"De quota zijn altijd bepaald in functie van de bevolkingsaantallen in de verschillende regio’s. Dus als Vlaanderen daartoe in staat is, dan is Brussel dat ook"

Inge Neven, gezondheidsinspectie

Inge Neven, hoofd van de afdeling hygiëne van de Brusselse gezondheidsinspectie

Op dit moment loopt Brussel alvast op kop met de vaccinatie van de 65-plussers: 13,2 procent van hen kreeg al een eerste prik. “Het goede nieuws is dat wij goed op schema zitten met onze kwetsbare bevolking. Dat zijn de mensen die je absoluut niet in de ziekenhuizen wil”, zei Neven.

Zorgpersoneel

Tot nu toe heeft Brussel 112.550 dosissen van het vaccin toegediend. 81.102 daarvan gingen naar Brusselaars, de rest naar Vlamingen of Walen. In de woonzorgcentra zijn nu ongeveer 92 procent van alle bewoners volledig ingeënt en 60 procent van het personeel. Volgende week begint de laatste vaccinatieronde in de woonzorgcentra. Personeelsleden die zich dan nog niet laten inenten, kunnen nadien wel nog terecht in de vaccinatiecentra. "We voeren gerichte campagnes in de woonzorgcentra om het personeel toch te overtuigen om zich te laten vaccineren", herhaalde Neven maandag.

Ook in de ziekenhuizen is voorlopig nog maar 60 procent van de zorgverleners die rechtstreeks in contact staan met Covid-patiënten, al volledig gevaccineerd. Op de verschillen in vaccinatiebereidheid tussen de Brusselse ziekenhuizen kon Inge Neven niet reageren. “Ik heb tot nu toe enkel geruchten gehoord, dus we moeten eerst officiële cijfers krijgen van eenieder om een beter zicht te krijgen op het hoe, wat en waarom”, aldus Neven.

De vaccinatie van de risicopatiënten moet beginnen vanaf april, al is het nog wachten op het wetgevend kader om de lijst met aandoeningen af te bakenen. Vanaf deze week kunnen patiënten met ernstige aandoeningen die in het ziekenhuis moeten zijn voor bijvoorbeeld chemotherapie of nierdialyse, wel al een prik krijgen in de Brusselse ziekenhuizen.

Gratis vervoer

In de maand april wil het Gewest ook starten met mobiele teams om mensen thuis te vaccineren. Daarvoor gaan ze enkel het vaccin van Johnson & Johson gebruiken. “Dat is een uni-dosis vaccin, wat het minder complex maakt om mensen thuis te vaccineren”, zegt Neven. De mobiele teams moeten dan maar één keer ter plaatse gaan in plaats van twee.

“We verwachten de levering van Johnson & Johnson in de tweede helft van april”, zegt Neven. Dat wil zeggen dat personen met beperkte mobiliteit, ook eventuele 75-plussers die nu al zijn uitgenodigd, nog minstens een maand moeten wachten tot er iemand thuis kan komen.

Voor de oudere en minder mobiele personen zijn er op dit moment wel al taxibusjes beschikbaar bij de mutualiteiten. Daarmee kunnen ze vlot naar de vaccinatiecentra. Er zijn ook initiatieven in bepaalde gemeenten. Op de beloofde gratis MIVB-tickets is het nog wachten tot het eind van de maand. Vanaf dan kunnen mensen een gratis retourticket aanvragen bij het maken van hun afspraak in een vaccinatiecentrum.

Vanaf juni komen er trouwens ook mobiele teams om dakloze Brusselaars en transitmigranten te vaccineren. Daarvoor lopen nu onderhandelingen met de sector.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Gezondheid, vaccinatiecampagne, vaccinatiecentra, Inge Neven, mobiele teams, vaccinatie zorgpersoneel coronavirus

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni