Mobiele teams starten dan toch met AstraZeneca

EC
© BRUZZ
26/04/2021

De mobiele teams, die oudere of minder mobiele Brusselaars thuis gaan vaccineren, starten deze maandag op. Voorlopig met het vaccin van AstraZeneca. Ten laatste volgende week moeten ze overschakelen naar Johnson & Johnson. Deze week hebben ze 600 afspraken.

Het vaccin van Johnson & Johnson (J&J) biedt een voordeel voor de thuisvaccinaties, omdat ze maar één prik vereisen. Dat vereenvoudigt de planning. Het was de bedoeling om al meteen vanaf deze maandag met J&J te starten, maar de geleverde vaccins in ons land zijn nog niet in de verdeelhub aan de Kruidtuin geraakt. Daarom starten de mobiele teams voorlopig met het vaccin van AstraZeneca.

"Ten laatste vanaf volgende week moeten we met Johnson & Johnson kunnen werken", zegt Inge Neven van de Brusselse gezondheidsinspectie daarover.

15.000 Brusselaars

De mobiele teams zijn klaar om de komende weken tot 15.000 Brusselaars thuis te vaccineren. Ze zijn bedoeld voor personen die niet op eigen houtje of niet met behulp van de gratis vervoersmiddelen in de vaccinatiecentra geraken. "Elke huisarts mag 12 patiënten inschrijven", legt Neven uit. Het is de bedoeling dat elke huisarts de afweging dus afzonderlijk maakt.

Op dit moment zijn al 1.200 Brusselaars ingeschreven voor een thuisvaccinatie. Deze week komen 600 mensen aan de beurt.

"Er zijn deze maandag al 190 vaccins klaargemaakt, die de huisartsen of thuisverplegers kunnen ophalen in de hub aan de Kruidtuin", legt Neven uit. In die hub krijgen de thuisverplegers een koelbox en thermometer mee, om te verzekeren dat de vaccins op de juiste temperatuur bewaard blijven. De verplegers doen hun ronde bij de mensen thuis en leveren hun lege koelbox aan het eind van de dag weer in.

De mobiele teams zullen vanaf midden mei ook starten met de vaccinatie van dak- en thuislozen en mensen zonder papieren.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Gezondheid , mobiele teams , johnson & johnson , AstraZeneca , thuisvaccinatie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni