Meer klachten over Nederlandstalige dienstverlening in ziekenhuizen

De MUG-afdeling in het Erasmusziekenhuis in Anderlecht De MUG-afdeling in het Erasmusziekenhuis in Anderlecht
© PhotoNews
| De MUG-afdeling in het Erasmusziekenhuis in Anderlecht (archiefbeeld).
© PhotoNews
| De MUG-afdeling in het Erasmusziekenhuis in Anderlecht (archiefbeeld).

Vorig jaar ontving Vlaanderen in totaal dertien klachten over de Nederlandstalige dienstverlening in Brusselse ziekenhuizen. In vijf gevallen gingen die klachten over dringende medische hulp.

Dat blijkt uit cijfers die Vlaams parlementslid Annabel Tavernier (N-VA) opvroeg bij minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V). Twaalf van de dertien klachten kwamen toe bij het Vlaams meldpunt voor taalklachten in Brusselse ziekenhuizen, dat sinds 2010 bestaat voor dit soort meldingen. Eén klacht kwam toe via de website van de Vlaamse taalwetwijzer.

Vijf van de dertien klachten gingen over gebrekkig Nederlands bij een spoeddienst of mobiele urgentiegroep (MUG). Die zijn wettelijk verplicht om tweetalige dienstverlening te voorzien. Nog eens vijf klachten gingen over het onthaal in een ziekenhuis. In zes gevallen kon (ook) de medische behandeling niet in het Nederlands doorgaan.

Vlaams parlementslid Annabel Tavernier (N-VA)

Volgens Vlaams parlementslid Tavernier ligt het aantal klachten een pak hoger dan de voorbije jaren. “Het gemiddelde jaarcijfer bedroeg in de periode 2015-2020 zes klachten,” weet Tavernier, ongeveer de helft dus. “Hoewel het een goede zaak is dat steeds meer Vlamingen zich niet zomaar neerleggen bij grove schendingen van hun taalrechten, blijft het natuurlijk bijzonder problematisch dat de Nederlandstalige dienstverlening bij de spoeddiensten nog steeds niet gegarandeerd kan worden. Iedereen die met Brusselse zorgverlening in aanraking komt, weet dat de cijfers een peulenschil zijn van het werkelijke aantal inbreuken.”

Ze vraagt minister Beke om de bekendheid van het Vlaamse meldpunt te verhogen. Aan de Brusselse politici vraagt ze om “eindelijk werk te maken van een volwaardige tweetalige dienstverlening bij de Brusselse spoeddiensten.”

Acht ziekenhuizen

De klachten gingen over acht verschillende ziekenhuizen: het Sint-Elisabethziekenhuis in Ukkel, de Kliniek Sint-Jan (2), het UVC Brugmann (2), het Erasmusziekenhuis, het Universitair Ziekenhuis Saint-Luc (2), de Iris Ziekenhuizen Zuid, het Sint-Pieterziekenhuis en de polikliniek Mutsaert. Eén klacht ging over een ambulancedienst. Een laatste klacht had betrekking op de telefonische hulplijn 1710. Die is bedoeld voor Brusselaars zonder huisarts.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?