Meeste experten pleiten in Kamer niet voor algemene vaccinatieplicht

© Ivan Put
| Vaccinatiebus in Brussel

Van de medische experten die de Kamercommissie Gezondheid woensdag heeft ondervraagd over een eventuele vaccinatieplicht, pleitte enkel huisarts Luc Herry voor een echte verplichting van het coronavaccin. Volgens kinderarts Ann De Guchtenaere is de potentiële winst daarvan mogelijk beperkt, voor microbiologen Johan Neyts en Emmanuel André is het voor gezonde mensen vooral een kwestie van individuele verantwoordelijkheid.

De Kamercommissie Gezondheid organiseert woensdag de eerste van een hele reeks hoorzittingen over een mogelijke algemene vaccinatieplicht. De medische experten mochten de spits afbijten.

Een algemene vaccinatieplicht is voor de meeste medici niet het voorkeursscenario, zo bleek. Huisarts Luc Herry, die ook voorzitter is van artsenvakbond BVAS, pleitte in de voormiddag wel nog duidelijk voor een verplichting. Dat zou de druk op de zorg en de economie verlichten, scholen en bedrijven open houden en de gecontesteerde coronapas overbodig maken, klonk het. Veearts Geert Vanden Bossche herhaalde zijn claim dat de vaccins de aangeboren immuniteit onderdrukken, een standpunt dat al door verschillende experten werd weerlegd. Hij kreeg ook heel wat weerwerk van de aanwezige Kamerleden.

Bezorgde ouders

In de namiddag kwamen biologe Liliane Schoofs (KU Leuven), pediater Ann De Guchtenaere (UGent) en microbiologen Johan Neyts en Emmanuel André (KU Leuven) aan het woord. Geen van hen pleitte voor een verplichting van de coronavaccins.

De Guchtenaere is bijvoorbeeld niet overtuigd dat zo'n verplichting de vaccinatiegraad omhoog kan krijgen. "Wij krijgen veel vragen van ouders over het effect van de vaccins bij hun kinderen. Dat maakt hen geen antivaxers, maar ze zijn wel bezorgd. Wij kunnen als artsen drempels weghalen door informatie te geven, daar kunnen we nog veel bij winnen," zei ze.

Volgens Liliane Schoofs zit er dan weer mogelijk meer winst in vaccins die oraal worden toegediend, al moeten die nog ontwikkeld worden. Op die manier wordt de mucosale immuniteit, zeg maar het afweersysteem in de longen, versterkt. "De rol daarvan is gedurende de pandemie onderschat," zei Schoofs.

Experten ethiek, juristen en psychologen

Volgens microbiologen Neyts en André speelt ook de individuele verantwoordelijkheid een rol, zeker voor wie geen verlaagde immuniteit heeft. "Het immuunsysteem bouw je ook op door besmet te geraken met alle varianten en die telkens te overwinnen. Alleen is dat bij meer dan een miljoen Europeanen niet gelukt en zijn zij overleden."

Volledig gevaccineerden met een zwak immuunsysteem moeten mogelijk verder geboost worden en ook virusremmers krijgen, maar bij mensen zonder zwak immuunsysteem, denk ik dat we dat niet nodig zullen hebben," zei André.

De commissie Gezondheid hoort ook volgende week nog verschillende sprekers. Er komen onder meer nog experten ethiek, juristen en psychologen aan de beurt, en ook coronacommissaris Pedro Facon en de sociale partners maken nog hun opwachting.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?