Minister Beke wil niet weten van vaccineren volgens leeftijd: 'Ik snap Maron niet'

Bekijk ook de afspeellijst: woensdag 3 maart 2021
Updated: 03-03-2021 - 16:14

De Brusselse minister van Volksgezondheid Alain Maron (Ecolo) stelt voor om de strategie voor de vaccinatiecampagne te wijzigen en de volgorde van uitnodigen uitsluitend op basis van leeftijd te organiseren. Vlaams minister Wouter Beke snapt Maron niet. "Het zijn net de mensen met chronische aandoeningen die op dit moment steeds vaker de bedden op intensieve zorgen innemen."

Maron stuurde een brief naar zijn collega-gezondheidsministers om voor te stellen niet langer voorrang te geven aan mensen onder 65 met onderliggende aandoeningen. Hij wijst op juridische moeilijkheden bij de selectie van risicopatiënten, met name door schending van het medisch geheim.

"De Hoge gezondheidsraad zegt dat leeftijd de belangrijkste 'driver' is voor ernstige vormen en sterfgevallen door Covid-19", aldus Maron. De patiënten die het grootste risico lopen, bijvoorbeeld dialysepatiënten of mensen die een transplantatie ondergingen, zouden alsnog sneller gevaccineerd kunnen worden in het ziekenhuis of later bij hun huisarts met het vaccin van Johnson & Johnson, dat maar uit één dosis bestaat.

Strategie

Straks buigen de verschillende ministers van Volksgezondheid zich in de Interministeriële Conferentie Volksgezondheid over het advies van de Hoge Gezondheidsraad. Dat stelt dat het vaccin van AstraZeneca ook mag ingezet worden bij mensen boven de 55 jaar. Over de tijd tussen de twee prikken van het Pfizervaccin beveelt de HG aan om daar maximaal 35 dagen tussen te laten. Dat zou de vaccinatiecampagne mogelijk kunnen versnellen. Het voorstel van Maron zal daar wellicht ook besproken worden.

“We kunnen niet vooruitlopen op de CIM”, reageert de woordvoerder van minister Frank Vandenbroucke op de vraag of ze het voorstel van minister Maron steunen. “De vaccinatiestrategie is een gezamenlijke beslissing. Discussie kan altijd, maar beslissingen moeten gezamenlijk genomen worden.”

Wel benadrukt hij dat bij de strategie “altijd is gekozen om de meest kwetsbaren te vaccineren. Gelukkig zien we daar intussen een zeer groot effect van: zowel qua besmettingen, uitbraken, hospitalisaties en zelfs overlijdens bij mensen in woonzorgcentra. De strategie is na veel werk vastgelegd. De basisredenering is altijd geweest: we moeten zoveel mogelijk gezondheidsschade en hospitalisaties vermijden. Dan is het geen slechte strategie om mensen met comorbiditeit voorrang te geven.”

Onbegrip aan Vlaamse kant

Daarover bevraagd in het Vlaams Parlement reageerde Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke alvast niet te begrijpen waarom Maron enkel volgens leeftijd wil vaccineren. "Als we het debat voeren over wanneer we kunnen versoepelen, dan zullen de ziekenhuisopnames daar de belangrijkste parameter in zijn." Het zijn net de mensen met chronische aandoeningen die op dit moment steeds vaker de bedden op intensieve zorgen innemen, nu de bewoners van de woonzorgcentra zijn gevaccineerd, argumenteerde de minister.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?