Een vrouw i.n een woonzorgcentrum wordt getest op het coronavirus dat de ziekte covid-19 veroorzaakt

| Een vrouw in een woonzorgcentrum wordt getest op het coronavirus (archiefbeeld)

Na de omikrongolf: 'Heel wat Brusselaars nu immuun voor corona'

BVR
© BRUZZ
15/02/2022
Updated: 15/02/2022 16.41u

De afgelopen zes maanden testten 282.000 Brusselaars positief op het coronavirus. In combinatie met de goede vaccinatie van de oudere bevolking en de niet ontdekte of niet geregistreerde besmettingen, leidt dat volgens de Brusselse gezondheidsinspectie tot een vrij goede immuniteit bij de Brusselse bevolking. Midden maart wordt geëvalueerd of de vaccinatiecentra nog open moeten blijven.

Dat laat Inge Neven, hoofd van de Brusselse gezondheidsinspectie, weten op het wekelijkse persmoment over de coronasituatie.

"Die 282.000 Brusselaars van boven de 12 jaar werden voornamelijk in de afgelopen twee maanden getest," zegt Neven. Van die 282.000 mensen die positief testten, is 41 procent niet gevaccineerd, 42,5 procent twee keer gevaccineerd en 14 procent geprikt met een booster.

"De goede vaccinatie van de oudere bevolking, in combinatie met de booster en de doorgemaakte besmettingen, leidt tot een vrij goeie immuniteit bij de Brusselse bevolking," stelt Neven. "Het aandeel positieve gevallen bij de tests is dan ook aan het zakken. En dan heb je nog al die mensen die positief waren, maar zich niet hebben laten testen. Daarom denken we dat een flink deel van de bevolking nu immuniteit heeft. De vraag is natuurlijk hoe lang die immuniteit zal blijven."

Goeie punten

Verder blijven alle indicatoren van de epidemie de goede kant op gaan. Zo ging het aandeel coronapatiënten op de afdelingen intensieve zorg van 31 procent naar 25 procent in een week tijd. De reproductiewaarde van het virus zakt naar 0,61, wat betekent dat het virus fors aan kracht verliest.

De incidentie blijft met 2.263 gevallen per 100.000 inwoners weliswaar hoog, maar het cijfer blijft wel zakken. "Nu is dat het laagste van heel het land," aldus Neven, wat mogelijk de goede immuniteit van de Brusselse bevolking bevestigt.

Verder worden nog altijd 1.500 tot 2.000 eerste prikken per week gezet. Ook de boosterprik wordt verder gezet, al is in Brussel maar een vrij beperkt deel van de bevolking geboost in vergelijking met Vlaanderen. "Toch zien we bij de 65-plussers dat 82 procent van de volledig gevaccineerden ook een boosterprik is gaan halen."

Boosterprikken voor 12- tot 17-jarigen worden in Brussel nog altijd niet toegediend. "Daarvoor is het wachten op het advies van de Hoge Gezondheidsraad en het Europees Geneesmiddelenbureau. Jongeren kunnen wel naar Vlaanderen gaan als de vaccinatiecentra daar dat aanbieden, maar we gaan ze nu ook niet speciaal toeleiden want dan kunnen we het even goed zelf organiseren," zegt Neven.

Sluiting vaccinatiecentra

Gezien de verbeterde epidemiologische situatie, is de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie van plan om bepaalde vaccinatiecentra (voorlopig) te sluiten. “We hadden altijd al midden maart vooropgesteld om het al dan niet langer openhouden van vaccinatiecentra te evalueren," zegt Neven. "Het idee is om enkele centra in slaapstand te zetten, gezien het mogelijk is dat we ze in het najaar opnieuw nodig zullen hebben."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni