Net nu Brussel 9.000 tests per dag aankan, laten steeds minder Brusselaars zich testen

YH
© BRUZZ
16/11/2020

In Anderlecht is maandag het zevende en laatste Gewestelijke testcentrum geopend. Het gemeentebestuur richtte het centrum op vraag van de GGC op, die zo de druk op de ziekenhuizen wil doen afnemen. Maar ondertussen daalt het aantal uitgevoerde tests naar een gemiddelde van 1.500 per dag, een pak minder dus dan eind oktober, toen er dagelijks 9.000 Brusselaars zich wilden laten testen. Inge Neven van de Brusselse Gezondheidsinspectie hoopt dan ook dat er de komende dagen opnieuw meer mensen zich zullen laten testen.

In een maand tijd toverde de gemeente Anderlecht de parking Bizet in de Félicien Ropsstraat om tot een testcentrum met een maximumcapaciteit van 750 tot 1.000 tests per dag. Het gemeentebestuur doet dat in opdracht van Brussels gezondheidsminister Alain Maron (Ecolo), die zo zijn doelstelling bereikt om 9.000 tests per dag uit te voeren in het Brussels Gewest. Eerder openden testcentra in Molenbeek, Schaarbeek, Vorst en op de Pachecolaan, de Heizel en aan Merode al de deuren.

Ook voor kinderen is het belangrijk dat ze getest worden. Zeker nu de scholen maandag opnieuw openen.

Inge Neven, hoofd van de Brusselse Gezondheidsinspectie

Inge Neven, hoofd van de Brusselse gezondheidsinspectie, met Nicolas Lagasse (GGC-COCOM) tijdens een persconferentie in augustus 2020

De opening van de zeven testcentra kadert in het plan van de GGC om de druk op de Brusselse ziekenhuizen te verlagen. Eind oktober zorgde een grote vraag naar coronatests voor een verzadiging van de laboratoria. Sinds 19 oktober veranderde coronacommissaris Pedro Facon de nationale teststrategie: vanaf dan mochten enkel patiënten met duidelijke symptomen zich nog laten testen. Voor asymptomatische mensen die in contact waren gekomen met coronapatiënten of terugkeerden uit een rode zone in het buitenland volstond tien dagen quarantaine. Vanaf maandag 23 november zullen opnieuw asymptomatische patiënten getest worden.

Steeds minder Brusselaars laten zich testen

De gewijzigde teststrategie heeft de opkomst in de Brusselse testcentra aanzienlijk doen dalen. Waar er eind oktober dagelijks nog vraag was naar zo'n 9.000 tests, zijn er dat vandaag nog maar 1.500 per dag. Inge Neven van de Brusselse Gezondheidsinspectie wil dat cijfer opnieuw zien stijgen. “Nu de capaciteit opnieuw is uitgebreid, is het belangrijk dat ook patiënten met lichte symptomen of mensen die terugkeren uit een rode zone of hoogrisicocontacten hebben gehad, zich laten testen. Dat geldt overigens ook voor kinderen, zeker nu de scholen volgende week heropenen.”

Betere doorstroom in de testcentra

De lange wachtrijen en bijgevolg het risico op besmettingen tijdens het testen zijn verleden tijd. Het Anderlechtse testcentrum werd dusdanig ingericht dat patiënten er niet langer dan een kwartiertje moeten blijven. Gemeenschapswachten ontvangen er de patiënten en controleren of zij een afspraak en medisch voorschrift hebben. Vervolgens test een verpleegkundige de patiënt op COVID-19. Het hele proces moet de wachttijd en het contact tussen mensen tot een minimum beperken. Voor de omkadering en de administratieve opvolging doet de gemeente beroep op vrijwilligers uit het bestaande netwerk aan gemeentepersoneel.

Anderlechts burgemeester Fabrice Cumps (PS) reageert met trots op de opening van het nieuwe testcentrum op zijn grondgebied: “Ik ben tevreden met de opening van dit testcentrum in Anderlecht, dat in één maand tijd tot stand kwam dankzij de grote inzet van onze teams. We hopen een vlotte dienstverlening te kunnen bieden om de ziekenhuizen en groepspraktijken te ontlasten en de bevolking in staat te stellen zich te laten testen, zonder wachttijd en zonder stress," aldus de burgervader in een communiqué dat maandag verspreid werd.

Gezondheidsminister Alain Maron (Ecolo) roept alle Brusselaars ondertussen op om zich te laten testen wanneer ze symptomen vertonen. "Maar vooral ook om de quarantaineregels na te leven, zelfs als zij zich enkel verkouden voelen. Dit is essentieel om de verspreiding van het virus een halt toe te roepen. Het is belangrijk dat eenieder zijn of haar inspanningen voortzet en de lockdown-, hygiëne- en social distancing-maatregelen blijft naleven. Enkel samen kunnen we de verspreiding van COVID-19 indijken."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht, Gezondheid, teststrategie, covid-19, covid testing, Alain Maron, Inge Neven, Fabrice Cumps, aanpak coronacrisis, coronacrisis

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni