30 augustus 2021: klanten hebben de mogelijkheid zich te laten vaccineren tegen het coronavirus en de ziekte Covid-19 in het filiaal van de supermarkt Carrefour in Evere.

| 30 augustus 2021: klanten hebben de mogelijkheid zich te laten vaccineren tegen het coronavirus en de ziekte Covid-19 in het filiaal van de supermarkt Carrefour in Evere.

Niet-gevaccineerden tot vijftig keer meer kans op overlijden

© Belga
26/11/2021

Vaccinatie doet de kans op coronasterfte exponentieel afnemen, zo blijkt uit wetenschappelijke gegevens. Niet-gevaccineerden in de leeftijdsgroep 55 tot 64 jaar hebben bijna vijftig keer meer kans op een overlijden dan zij die wel zijn ingeënt.

Dat blijkt uit een nieuw rapport van Sciensano, waarover Het Belang van Limburg vrijdag bericht. Het gezondheidsinstituut keek naar de vaccinatiestatus van 105 Belgen die in de periode van 6 september tot 17 oktober 2021 stierven aan Covid-19.

Vooral niet-gevaccineerde overlijdens

Van de dertien Belgen tussen 18 en 54 jaar die in die periode bezweken aan het coronavirus, waren er twaalf niet gevaccineerd. In de leeftijdscategorie 55 tot 64 jaar waren zes van de zeven overleden patiënten niet ingeënt. Van de negentien overleden coronapatiënten tussen 65 en 74 jaar oud waren er twaalf niet gevaccineerd, zeven van hen waren wel ingeënt.

Boven de 75 jaar is het aantal gevaccineerden dat overlijdt aan Covid-19 in absolute aantallen wel hoger dan het aantal niet-gevaccineerden. Bij de leeftijdsgroep 75 tot 84 jaar waren 27 van de 44 overleden coronapatiënten wel gevaccineerd, 17 niet. Bij de 85-plussers waren 13 van de 22 bezweken patiënten wel ingeënt, 9 hadden er geen vaccin gekregen.

16 augustus 2021 een vacci-bus op het de Brouckèreplein

| 16 augustus 2021 een vacci-bus op het de Brouckèreplein.

"Het is vooral belangrijk om dat aantal overleden covidpatiënten en hun vaccinatiestatus af te zetten tegenover het totale aantal Belgen dat per leeftijdscategorie wel of niet is ingeënt", verduidelijkt viroloog Steven Van Gucht in Het Belang van Limburg. "Zo zien we bijvoorbeeld dat mensen uit de leeftijdscategorie 55 tot 64 jaar die niet gevaccineerd zijn, liefst 47 keer meer kans hebben om te overlijden dan de mensen die wel zijn ingeënt."

Hoe jonger, hoe beter vaccin werkt

Wie tussen 55 en 64 jaar oud is en dubbel gevaccineerd is, heeft dus maar één kans op 1 miljoen om te sterven aan Covid-19, terwijl die kans bij de niet-gevaccineerden 47 op 1 miljoen is. In de leeftijdsgroep 65 tot 74 jaar hebben niet-gevaccineerden 25 keer meer kans op overlijden.

In de leeftijdscategorie 75 tot 84 jaar heeft wie niet is ingeënt 9,7 keer meer kans op sterfte, bij de 85-plussers is de kans op overlijden voor niet-gevaccineerden 7,3 keer hoger. De bescherming van het coronavaccin tegen overlijden, stijgt dan ook naarmate de ingeënte persoon jonger is.

Uit eerdere studies bleek ook al dat gevaccineerden veel minder kans hebben om besmet te raken met het coronavirus en ook veel minder snel in het ziekenhuis belanden.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni