Nog maar 89 mensen met Novavax geprikt

antenne-vaccination-etterbeek.jpg
© Gemeente Etterbeek
| De vaccinatiecentra bouwen af, maar moeten snel terug kunnen worden heropgestart.
© Gemeente Etterbeek
| De vaccinatiecentra bouwen af, maar moeten snel terug kunnen worden heropgestart.

Sinds 1 maart kunnen Brusselaars zich ook met Novavax laten prikken, een nieuw coronavaccin dat gebruik maakt een klassiekere techniek dan de andere goedgekeurde vaccins. Dat leidt nog niet tot een stormloop. 89 mensen lieten zich prikken met het vaccin. Ondertussen wordt de vaccinatie- en testcapaciteit afgebouwd door de goede coronacijfers.

Het Novavax-vaccin werkt niet met mRNA-technologie, wat wel het geval is voor de vaccins van Pfizer en Moderna. Ook Janssen en AstraZeneca maakten hun vaccin met een vrij nieuwe technologie, het zijn zogeheten vectorvaccins. Dat schrikt sommige mensen af. In Brussel kunnen vaccintwijfelaars daarom voor het Novavax-vaccin kiezen.

Maar tot een stormloop leidt dit nieuwe vaccin dus niet, zo blijkt uit de tweewekelijkse persconferentie van de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC). 89 mensen zijn al geprikt met Novavax, nog eens 150 hebben een afspraak gemaakt voor zo'n prik. In totaal zijn vorige week in Brussel minder dan 1.000 eerste dosissen gezet. Het aandeel van Novavax is dus nog klein.

Coronacrisimanager Inge Neven

"In eerste instantie is dit vaccin bedoeld voor mensen die allergisch aan bestanddelen van de andere vaccins," zegt Inge Neven, hoofd van de Brusselse gezondheidsinspectie. "Maar iedereen ouder dan 18 mag er gebruik van maken. Aan 50-plussers die nog niet gevaccineerd zijn, hebben we een brief gestuurd, en ook aan de zorgfederaties, die hun personeel op hun beurt inlichten over dit nieuwe vaccin. We hopen dat zich hierdoor nog meer mensen zullen aanmelden voor een eerste vaccinatie, want dat blijft erg belangrijk, ook al zijn de parameters van de pandemie nu gunstig," aldus Neven.

Brussel beste leerling

Zeker in Brussel zijn die cijfers inderdaad positief, met de laagste incidentie en laagste positiviteitsratio van België (het aantal besmettingen per 100.000 inwoners tijdens de voorbije 14 dagen). Ook in Brussel stijgt het reproductiegetal R ondertussen echter tot 0,91, terwijl dat vorige week nog 0,7 was. "Maar alles onder de 1 is goed", stelt Neven, "want dat wil zeggen dat het virus niet aan kracht wint." Het reproductiegetal geeft aan hoeveel mensen een ziek persoon gemiddeld besmet.

Ook in de ziekenhuizen (221 bedden ingenomen) en op intensieve zorg (34 bedden bezet) is de situatie gunstig. De ziekenhuisbezetting daalt bovendien nog verder.

Afbouw vaccinatiecentra

Omdat de parameters gunstig zijn, gaan de vaccinatiecentra over op minimale capaciteit. Hoe die er precies uitziet, is nog voer voor discussie. Op 22 maart komt daar meer nieuws over.

"We gaan van crisisbeheer naar risicobeheer," zegt Neven. "We blijven inzetten op het beschermen van de kwetsbare bevolking, onder meer door primo-vaccinatie. Dat zal in 3 vaccinatiecentra gebeuren, maar ook bij huisartsen en bij apothekers. Bij die laatste is het de bedoeling om naast 'pharma on tour' (waarbij een team langskomt om te prikken, red.) nu ook de apothekers zelf te laten prikken. Daar is nu een pilootproject voor opgestart. Daarnaast bieden we ook prikken aan via thuisverpleegkundigen, in woonzorgcentra en via Fedasil."

Ook het testbeleid gaat een versnelling lager, al moet nog uitgeklaard worden hoe dat in juni en juli georganiseerd zal worden, wanneer de vraag naar testen door het reizen wellicht opnieuw hoger wordt. "We voorzien een re-activatie, vooral via privé-labo's en apotheken," zegt Neven. "Vanaf vrijdag moet je trouwens enkel nog voor landen buiten de Europese Schengenzone een Passenger Locator Form invullen."

Tot slot een bericht aan de Oekraïners in Brussel. "Want we zijn van de ene crisis naar een zo mogelijk nog grotere crisis gegaan. Maar Oekraïners zullen ook sanitair goed worden opgevangen. Zij zullen dezelfde toegang krijgen tot testing, tracing, en vaccinatie," besluit Neven.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?