Tweede dag ontruiming kraakpand, meerdere gevallen tuberculose en schurft

© Belga
15/02/2023
Updated: 15/02/2023 08.47u

In de loop van woensdagochtend wordt gestart met de definitieve ontruiming van het kraakpand in de Paleizenstraat. Dinsdag werden uiteindelijk 190 asielzoekers onderworpen aan een medische keuring. Daarbij zijn meerdere gevallen van schurft, difterie en tuberculose vastgesteld. Dat meldt de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie.

Bij de medische screening in de neutrale zone aan het stadion van Crossing Schaarbeek zijn dinsdag drie gevallen van tuberculose vastgesteld. Deze personen werden naar het Sint-Pietersziekenhuis overgebracht. Drie andere personen werden ook nog afgevoerd, waarvan een persoon met diepe schurft, een persoon met difterie en een persoon met posttraumatische stress.

Bij 25 asielzoekers werd schurft vastgesteld. Zij kregen ter plekke een behandeling. Na hun medische keuring worden de asielzoekers overgebracht naar drie Brusselse opvangcentra.

Dinsdagochtend is de ontruiming van het kraakpand begonnen. Drie bussen vulden zich met asielzoekers die via het Brussels Hoofdstedelijk Gewest nieuw onderdak zullen krijgen. Alleen bleken drie bussen niet genoeg, want vanuit alle hoeken van Brussel kwamen in totaal 500 asielzoekers op de ontruiming af, in de hoop om ook onderdak te krijgen.

De inwoners van het kraakpand die in de afgelopen dagen een blauw bandje ontvingen, kregen voorrang. Alleen bleef ook een deel van hen nog op straat staan. Woensdag volgt de definitieve ontruiming, maar het is nog niet zeker of er voor alle inwoners een oplossing gevonden zal worden.

c4284d19-whatsappimage2023-02-15at083331.jpeg

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni