Opening vaccinatiecentrum Heizel uitgesteld door trage levering vaccins

Bekijk ook de afspeellijst: donderdag 28 januari 2021

Op 2 februari zal het eerste algemene vaccinatiecentrum in Brussel worden geopend aan de Pachecolaan. Tot nu toe werd er enkel in woonzorgcentra en zorginstellingen geprikt. Normaal hadden er al meerdere vaccinatiecentra moeten openen, maar de vertraging bij de levering van de vaccins maakt dat voorlopig onmogelijk.

Om aan de doelstelling van vaccinatie van 70 procent van de Brusselaars (850.000 mensen) te voldoen, worden vanaf volgende week de algemene vaccinatiecentra opgestart. Van de tien geplande centra zijn inmiddels negen locaties vastgelegd, de laatste wordt nog gezocht in de regio Ukkel, Oudergem en Watermaal-Bosvoorde. Volgende week gaat in de Pachecolaan het eerste vaccinatiecentrum open.

"We hadden gehoopt al meteen het centrum aan de Heizel te kunnen openen," zei Inge Neven van de Brusselse gezondheidsdienst donderdagochtend op Radio 1. "Maar door de vertraging bij de levering van vaccins, hebben we die opening uitgesteld. Zo kunnen we de kosten van bijvoorbeeld extra personeel uitsparen."

Maandag zal het vaccinatiecentrum in de Pachecolaan de laatste tests uitvoeren, om dinsdag officieel te openen. Als eerste zal de eerstelijnszorg aan de beurt zijn. "Dat zal in de maand februari zijn, maar dat zal misschien iets trager gaan. Nadien is het, in maart, aan de 65-plussers en personen met comorbiditeiten," vertelt Neven.

In Brussels Expo wordt nog volop gewerkt aan het grootste vaccinatiecentrum van het gewest.

Er wordt daarnaast ook gerekend op een hoop vrijwilligers. Zij kunnen zich online aanmelden. "Er stromen heel veel aanmeldingen binnen," zegt Neven. "Zelfs voor de website online was, hebben zich al mensen bij ons gemeld. Op drukke dagen zullen we zeker 100 vrijwilligers nodig hebben."

Het plan is om, wanneer het vaccinatieprogramma vanaf maart volop draait, dagelijks 10.000 Brusselaars te vaccineren.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?