Overlegcomité buigt zich vrijdag over coronabarometer

© PhotoNews
| Premier Alexander De Croo en minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke na het federaal overlegcomité van 3 december 2021, waar nieuwe strenge coronamaatregelen opgelegd werden.

Het volgende Overlegcomité staat voor vrijdag geprogrammeerd. Dat werd maandag vernomen op het kabinet van de eerste minister, nadat de premier een werkvergadering had met de ministers-presidenten van de deelentiteiten. Bedoeling is dat de verschillende regeringen zich vrijdag buigen over de invoering van een coronabarometer.

De vorige vergadering van het Overeglegcomité vond op 6 januari plaats. Toen kwamen er verstrengingen noch versoepelingen in het coronabeleid. Wel werd afgesproken dat er op de volgende bijeenkomst een voorstel voor een coronabarometer op tafel zou liggen. Coronacommissaris Pedro Facon, die met de uitwerking werd belast, legde zijn voorstel vorige week op tafel.

Zo'n barometer moet vooral voorspelbaarheid brengen in het beleid. Kleurcodes en drempelwaarden moeten voor de betrokken sectoren duidelijk maken welke mogelijke verstrengingen er kunnen komen indien het virus aan een opmars bezig is, of omgekeerd wat opnieuw mogelijk is wanneer de kracht van het virus afneemt.

De focus ligt op publieksevenementen, georganiseerde evenementen waar mensen samenkomen (sport, jeugdactiviteiten, enzovoort) en de horecafunctie, dus ook bijvoorbeeld in cultuurhuizen. Aan maatregelen zal wel steeds een politieke beslissing voorafgaan. Onderwijs zit niet in de sectoren, al liet Facon vorige week wel verstaan dat ministers binnen hun eigen portefeuille steeds kunnen ingrijpen los van het Overlegcomité.

De coronabarometer lag eerder al op tafel, maar haalde de eindmeet niet. Intussen spraken verschillende partijen zich uit voor het instrument. Niettemin zal vrijdag wellicht nog een en ander moeten worden uitgediscussieerd.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?