Pilootproject rond afwijkende coronatests start ook in Brussel

© PhotoNews

Het Antwerpse pilootproject om sneller buitenlandse en besmettelijkere varianten van het coronavirus op te sporen, gaat de komende dagen ook in Brussel opgestart worden. Wie drager is van zo'n variant zal vanaf volgende week extra gesensibiliseerd worden.

De Antwerpse gezondheidsinspectie neemt sinds zondagmiddag meteen contact op met teruggekeerde reizigers van wie de coronatest een afwijkende variant van het virus vertoont. In de komende dagen start ook Brussel met het project, beslisten de ministers van Volksgezondheid van ons land woensdag in de interministeriële conferentie.

Als het een succes blijkt, kan het ook in de rest van het land worden opgestart. Minister Frank Vandenbroucke (SP.A) liet zich eerder al ontvallen dat hij het Antwerpse project graag wil uitbreiden naar heel België. Samen met frequentere genoomanalyse moet dat ervoor zorgen dat we sneller op de bal kunnen spelen wanneer teruggekeerde reizigers een - mogelijk besmettelijkere - variant van het coronavirus meedragen.

Het Antwerpse project werkt op basis van de traditionele PCR-test. Daaruit kan al blijken dat iemand een opvallend hoge virale lading draagt, of dat het zogenaamde S-gen ontbreekt. Dat kan dan weer wijzen op aanwezigheid van de Britse coronavariant, die erg besmettelijk is. Patiënten met zo'n test wordt meteen op het hart gedrukt om extra voorzichtig te zijn in contacten met anderen. De verplichte quarantaineregels zijn dan ook van kracht.

Genoomanalyse, of 'sequencing' in het jargon, is een trager en duurder proces. Minister Vandenbroucke kondigde gisteren/dinsdag in de Kamer aan dat de regering budget heeft vrijgemaakt om dat veel vaker te gaan doen, tot zowat 1.000 analyses per week.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?