Slechts 77 procent Brusselaars positief tegenover vaccinatie

© Belgaimage

Het aantal mensen dat positief staat tegenover vaccinatie tegen Covid ligt nog steeds beduidend lager in Brussel dan in Vlaanderen. En 40 procent van wie vandaag nog geen vaccin kreeg is dat ook niet van plan. Dat blijkt uit een VUB-studie.

De VUB en spin-off iCense ondervroegen 1.030 Belgen over hun houding tegenover de vaccinatie tegen Covid. Uit die bevraging blijkt onder meer dat slechts 77 procent van de Brusselaars positief staat tegenover de vaccinatie. Dat is 10 procent minder dan in Vlaanderen en 1 procent minder dan in Wallonië.

Ook binnen de groep die zich nog niet liet vaccineren zijn er regionale verschillen. Zo is in Wallonië liefst 56 procent van die groep niet van plan om zich nog te laten vaccineren. In Vlaanderen is dat 30 procent. Brussel zit er met 40 procent tussenin.

Nog een regionaal verschil: Nederlandstalige respondenten vinden dat 90 procent van de bevolking gevaccineerd moet worden, Franstaligen zijn al tevreden met 80 procent.

Opleidingsniveau

Wie positief staat tegenover vaccinatie volgt vaker traditionele media dan wie er niet wil van weten, blijkt nog. En vaccintwijfelaars zijn doorgaans ook lager opgeleid dan wie wel positief staat tegenover de vaccinatie. Onder laagopgeleiden staat 11 procent ronduit negatief tegenover vaccinatie, een aandeel dat bij gemiddeld (7 procent) of hoogopgeleiden (3 procent) beduidend lager ligt.

Opmerkelijk ook: bijna een derde van de mensen die wel gevaccineerd werd geeft aan dat ze zich onder druk gezet voelden.

Brussel bengelt onderaan

De Brusselse resultaten uit het onderzoek sluiten aan bij de cijfers van de vaccinatiecampagne, die vooral in een aantal gemeenten van het hoofdstedelijk gewest slabakt. Van de 10 Belgische gemeenten waar de vaccinatiegraad het laagst is, bevinden er zich zes in Brussel. Het slechtst scoort Sint-Joost, waar in week 27 slechts 32 procent van de meerderjarigen volledig gevaccineerd was. Maar ook Sint-Gillis, Molenbeek, Schaarbeek, Brussel-Stad en Koekelberg prijken in de lijst. Het best scoort Sint-Pieters-Woluwe, dat in week 27 aan 57 procent raakte.

De cijfers voor het Brussels gewest baren specialisten zorgen. "Het lijkt erop dat we de wedstrijd van de deltavariant zullen winnen, maar Wallonië en vooral Brussel, dat is een andere zaak," zegt viroloog Johan Neyts deze maandag in De Morgen. "Brussel is ondanks alle inspanningen een eiland waar de vaccinatiecijfers nog niet hoog genoeg zijn. Ook in de zorg. Dat veel zorgkundigen zich niet willen laten vaccineren, is een probleem.”

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?