20 mei 2021: opening van het covid-19-vaccinatiecentrum in de Groenstraat in Sint-Joost-ten-Node

| 20 mei 2021: opening van het covid-19-vaccinatiecentrum in de Groenstraat in Sint-Joost-ten-Node.

'Sterke correlatie tussen inkomen en vaccinatiegraad in Brussel'

© BRUZZ
13/08/2021

Onderzoeker Bart Mesuere (Universiteit Gent) heeft objectief vastgesteld dat de armste gemeenten in België ook de laagste vaccinatiebereidheid kennen tegen het coronavirus. Zeker in Brussel is er een "zeer sterk verband” tussen het gemiddelde inkomen en de vaccinatiebereidheid.

Dat meldt de krant De Morgen vrijdag.

In ons land is nu 65,2 procent van de volledige bevolking volledig gevaccineerd. Maar er zijn grote verschillen tussen de regio's: waar Vlaanderen aan 69,8 procent zit, staan Wallonië en vooral Brussel minder ver. Wallonië telt nu 62,4 procent volledig gevaccineerden, Brussel zit nog maar aan 45,8 procent. En binnen het Gewest zijn er op gemeenteniveau nog grotere verschillen.

“In Sint-Jans-Molenbeek is amper 35 procent van de bevolking volledig gevaccineerd. In Koksijde is dat bijna 80 procent”, poneert Mesuere in de krant. Maar ook binnen de provincies zijn er verschillen. “Vlaams-Brabant heeft bijvoorbeeld zowel gemeenten met een erg laag percentage als met een zeer hoog percentage.” Zo telt Vilvoorde 53 procent volledig gevaccineerden, Tremelo 77,7 procent.

VACCINATIEGRAAD_GEMIDDELDE_INKOMEN_BRUSSELSE_GEMEENTEN

| De data van de Brusselse gemeenten.

Mesuere trekt drie grote conclusies uit zijn data-analyse: Brussel scoort opvallend minder goed, ook andere steden hebben moeite om de vaccinatiegraad op te trekken en tot slot is er een verband tussen de sociaal-economische status en vaccinatiegraad. "De correlatie is duidelijk te zien als je het gemiddelde inkomen per gemeente naast de vaccinatiegraad zet."

Vooral in Brussel valt dat verband sterk op, zegt Mesuere. Toch is dat niet de enige verklaring. "De Brusselse gemeente met de hoogste vaccinatiegraad, Sint-Pieters-Woluwe, heeft nog altijd een lagere vaccinatiegraad dan Ronse, de laagste Oost-Vlaamse gemeente.” Volgens Mesuere zou een diepere analyse op wijkniveau interessant kunnen zijn, bijvoorbeeld om de impact van cultuurverschillen te bestuderen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni