| De Vacci-bus op het Flageyplein.

Noppen (UZ Brussel) over vaccinatiegraad: 'We moeten naar mensen toe gaan'

EDB
© BRUZZ
12/08/2021
Updated: 12/08/2021 11.30u

Terwijl in Vlaanderen al meer dan 90 procent van de volwassen bevolking een eerste prik kreeg en in Wallonië 79 procent, zit Brussel aan 63 procent. In Terzake noemde UZ Brussel-CEO Marc Noppen dat woensdagavond een typisch grootstedelijk fenomeen, en moeten we zelf naar de verschillende gemeenschappen trekken. "We bereiken die bevolking heel moeilijk."

Het probleem is internationaal in alle multi-etnische grootsteden hetzelfde, vertelde Noppen. "De cijfers in Londen zijn vergelijkbaar met die van Brussel. In die steden is sprake van een heterogene en multi-etnische bevolking met andere communicatiekanalen." Een eerdere analyse van BRUZZ toonde echter aan dat Brussel in vergelijking met andere Europese hoofdsteden laag scoort.

Om meer mensen te bereiken, pleit Noppen ervoor om zelf naar de gemeenschappen toe te gaan, en niet te verwachten dat zij naar de grote vaccinatiecentra zullen komen."We bereiken die bevolking heel moeilijk."

"We kunnen mensen overhalen door het leven van niet-gevaccineerden zo moeilijk mogelijk te maken."

Marc Noppen, CEO UZ Brussel

Marc Noppen, CEO van het UZ Brussel

"Er werd wetenschappelijk onderzoek verricht naar waarom het in Brussel zo moeilijk is om aan een hoge vaccinatiegraad te raken," vervolgde Noppen. "Uit dat onderzoek blijkt dat zo'n 50 procent van de vaccinweigeraars vandaag zich niet zullen laten vaccineren ondanks bijkomende uitleg of informatie. Maar zo'n 30 procent - en misschien wel 50 procent - zou zich wel kunnen laten vaccineren."

"Het voorstel van de onderzoekers is dan ook om ten eerste naar de mensen te gaan en niet te verwachten dat zij naar het vaccinatiecentrum komen. Ten tweede stellen ze dat we mensen kunnen overhalen door het leven van niet-gevaccineerden zo moeilijk mogelijk te maken."

Vertrouwenspersonen

Volgens Brussels parlementslid voor N-VA Cieltje Van Achter, die ook in Terzake aanwezig was, werd in Brussel niet voldoende snel en doortastend opgetreden. "Brussels minister van Gezondheid Alain Maron (Ecolo) pakt het niet goed aan," aldus Van Achter. "Antwerpen is ook een stad met een multicultureel publiek en toch ligt de vaccinatiegraad er hoger."

Volgens Van Achter is een belangrijke factor daarin inburgering. "In Vlaanderen is die verplicht, maar in Brussel nog steeds niet. Ten tweede heb je een aanpak nodig die doortastend is. In Antwerpen werden sinds oktober vorig jaar al vrijwilligers aangesteld om naar de verschillende gemeenschappen te gaan. Het gemeenschapswerk op lokaal niveau is er veel vroeger en doortastender geweest."

"In februari openden de eerste vaccinatiecentra. Een maand later waren we al in contact met de verschillende gemeenschappen."

Fatima Boudjaoui, woordvoerster van de Brusselse Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC)

"In Brussel zijn we daar ook al een hele poos mee bezig," reageert Fatima Boudjaoui, woordvoerster van de Brusselse Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC), die de vaccinatiecampagne beheert. "In februari openden de eerste vaccinatiecentra. Een maand later waren we al in contact met de verschillende gemeenschappen. Onze strategie is gebaseerd op geïndividualiseerde contacten."

"Op het terrein zelf schakelen we in het kader van onze gedecentraliseerde vaccinatie, zoals bijvoorbeeld met de vacci-bus, ook steeds vertegenwoordigers van de verschillende gemeenschappen in. We werken altijd met vertrouwenspersonen van bijvoorbeeld de Anglicaanse, de Roemeense of de orthodoxe gemeenschap. Dat is iets dat we hebben moeten opbouwen. We wilden het immers goed doen en rekening houden met de verschillende gevoeligheden. We zien daar ook goede resultaten uit voortkomen."

Ook bij het kabinet van minister Maron wordt gereageerd. "We trekken al maanden naar de verschillende gemeenschappen, zowel voor sensibilisering als voor vaccinatie," aldus woordvoerder Simon Vandamme. "De acties in Sint-Jans-Molenbeek werden zelfs geprezen door Eurocommissaris voor Gezondheid Stella Kyriakides. We zetten door met deze politiek die werkt. In de volgorde van prioriteit stonden de woonzorgcentra overigens steeds op kop, gevolgd door het zorgpersoneel. Nadien zijn de grote vaccinatiecentra en de gedecentraliseerde acties en het terreinwerk erbij gekomen."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni