L'Institut des Dames de Marie in Sint-Lambrechts-Woluwe

Minder dan één op de vijf Brusselse minderjarigen kreeg al vaccin

EC
© BRUZZ
11/08/2021

In het hele land is nu meer dan de helft van de 12- tot 17-jarigen minstens een keer gevaccineerd. In Brussel is dat nog maar 18 procent. De gezondheidsinspectie zegt geen aparte campagnes te kunnen voeren voor kinderen.

Dat blijkt uit de laatste cijfers van Sciensano, waarover Le Soir en Het Laatste Nieuws berichten. In heel België is nu 56 procent van de 12- tot 17-jarigen deels gevaccineerd. 16 procent van die leeftijdsgroep kreeg al een tweede prik. In Vlaanderen is twee derde van de minderjarigen al minstens een keer ingeënt en in Wallonië de helft.

Maar in Brussel liggen die cijfers een pak lager: 18 procent van alle 12- tot 17-jarigen kreeg nu een eerste prik. Volgens Le Soir, die de cijfers opvroeg bij Sciensano, ligt dat cijfer bij de kinderen tussen 12 en 15 jaar nog maar op 13,5 procent. Ter vergelijking: twee weken geleden was dat wel nog maar 5 procent, aldus de gezondheidsinspectie op 27 juli.

“We werken in de context van een kosmopolitische stad met 80 nationaliteiten. Er was al veel tegenstand bij de volwassen bevolking. En wanneer de ouders minder overtuigd zijn, wordt het er niet beter op voor de kinderen”, zegt Inge Neven van de Brusselse gezondheidsinspectie aan Le Soir.

Minderjarigen

Neven herhaalt dat de Brusselse gezondheidsinspectie niet bevoegd is voor aparte vaccinatiecampagnes voor minderjarigen. “Dat is de bevoegdheid van ONE (de Franstalige tegenhanger van Kind en Gezin, red.)”, zegt Neven aan de krant. Vorige week zei Neven alvast wel te overwegen om vaccinatieposten in de buurt van grotere middelbare scholen te plaatsen. Daar zouden ouders en leerkrachten een prik kunnen krijgen, maar ook informatie over de vaccinatie van hun tienerkinderen. De Brusselse CLB's (centra voor leerlingenbegeleiding, red.) waren bij BRUZZ nog niet bereikbaar voor bijkomende info over vaccinatiecampagnes op school.

De lagere vaccinatiecijfers bij tieners, twintigers en dertigers drukken de totale vaccinatiegraad in Brussel naar omlaag, want Brussel heeft gemiddeld een jongere bevolking dan de rest van het land. 56 procent van de inwoners is er tussen de 12 en 44 jaar, benadrukte de gezondheidsinspectie dinsdag nog. In heel België is dat ongeveer 45 procent.

Van de Brusselse 18-24-jarigen is nu 38 procent deels gevaccineerd. De 25-34-jarigen zitten nu net aan 51 procent.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni