Inge Neven, hoofd van Brusselse gezondheidsinspectie

| Inge Neven, hoofd van Brusselse gezondheidsinspectie.

Vaccinatietempo daalt opnieuw ondanks klein effect coronapas

Eva Christiaens
© BRUZZ
14/09/2021

De voorbije week kregen ongeveer 9.700 extra Brusselaars een eerste vaccin. Dat is minder dan de week daarvoor, toen het er nog 9.900 waren. Aan dit tempo haalt Brussel niet de beoogde vaccinatiegraad van 65 procent tegen eind oktober. De gezondheidsinspectie hoopt dat het vaccinatietempo binnenkort weer stijgt door extra acties in scholen en universiteiten.

Volgens Inge Neven van de Brusselse gezondheidsinspectie situeert de daling zich vooral in de vier vaccinatiecentra, waar al sinds 20 augustus wekelijks minder afspraken worden geboekt. “We zien gelukkig dat die daling is gestabiliseerd sinds vorige week woensdag, met de aankondiging van een Covid Safe Ticket,” zegt Neven. De mogelijke komst van zo’n coronapas op café of restaurant zorgt dus voor iets meer afspraken, maar nog niet genoeg om weer te stijgen.

Vorige week is er wel een nieuwe piek bereikt in het aantal mensen dat telefonisch of online een coronacertificaat heeft aangevraagd. Die piek was hoger dan eind juni, toen het coronacertificaat werd ingevoerd. De gezondheidsinspectie wil zich niet zelf uitspreken over de nood aan zo’n uitgebreid Covid Safe Ticket. “Dat is een politieke beslissing,” zegt Neven.

Lokale initiatieven

De lokale vaccinatieposten winnen wel aan belang. Die zijn nu goed voor een derde van alle vaccinaties in Brussel. Een week eerder was dat nog maar een kwart.

"We hadden gehoopt dat mensen zelf de reflectie zouden maken om zich te laten vaccineren bij de start van het schooljaar"

Inge Neven, gezondheidsinspectie

20210915 1767 Coronapas Inge Neven

“We blijven met alle lokale acties winnen, maar natuurlijk hadden we graag gezien dat de percentages sneller naar boven zouden gaan,” aldus Neven. “We hadden gehoopt dat mensen zelf de reflectie zouden maken om zich te laten vaccineren bij de start van het schooljaar, net om geen scholen te moeten sluiten en omdat de ziekenhuisopnames stijgen. Dat is te weinig gebeurd.”

Onder meer de vaccinaties in grote winkelketens zijn vorige week gezakt tot 550, in vergelijking met 800 de week voordien. En in bedrijven als Bpost en NMBS zijn maar “enkele tientallen” medewerkers gevaccineerd via de Brusselse campagne.

Eigenlijk wou Brussel wekelijks 16.000 nieuwe dosissen toedienen om tegen eind oktober een vaccinatiegraad van 65 procent te behalen. “Ik denk dat we tegen eind oktober maar aan 61 zullen zitten aan dit tempo,” verklaart Inge Neven, “maar ik ga ervan uit dat we nog altijd kunnen stijgen. Net omdat het heel belangrijk is dat we eerst sensibiliseren en dan pas vaccineren.”

Scholen

Onder meer in de scholen starten vanaf volgende week eigen vaccinatiemomenten. Morgen is er alvast een pilootproject in een middelbare school in Brussel, die daarmee niet in de pers wil komen. Bij de start van het academiejaar volgen nog initiatieven in het hoger onderwijs, aldus Neven. “Onze doelstellingen worden nog niet bijgesteld.”

De voorbije week is de vaccinatiegraad bij de Brusselse 12- tot 17-jarigen met 2 procent gestegen. Die bedraagt nu 30 procent. Bij de 18- tot 24-jarigen ging de vaccinatiegraad op een week tijd maar met 1 procentpunt naar boven, tot 44 procent. “Alle leerlingen hadden een brief gekregen met informatie over vaccinatie. Ik denk dat we daar al enige effecten van zien,” besluit Neven.

Er zijn de laatste week ongeveer 300 kinderen jonger dan 10 jaar besmet geraakt met het coronavirus in Brussel. Bij de tieners waren dat er meer dan 500.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Gezondheid, vaccinatiegraad, Inge Neven, vaccinatie scholen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni