Transfers van Brusselse vaccins naar Vlaanderen komt woensdag op tafel

© PhotoNews
| Momenteel bouwt Brussel een hogere stock op omdat er minder afspraken zijn gepland.

Een transfer van vaccins uit de Brusselse stock naar de andere gewesten is mogelijk. Dat bevestigt de federale taskforce vaccinatie, maar het is aan de bevoegde ministers van Volksgezondheid om daarover te beslissen. Woensdag zullen ze de eerste knopen doorhakken tijdens een interministeriële conferentie.

Brussel bouwt op dit moment een iets hogere stock op, aangezien er minder afspraken zijn ingepland in de vaccinatiecentra dan voorzien. De vaccinatiebereidheid bij jongeren ligt voorlopig laag in Brussel. Coronacrisismanager Inge Neven kon maandag nog geen vergelijking maken met de andere gewesten. Ze zei wel dat "het ernaar uit ziet dat we geen extra dosissen meer gaan terugvragen (van de andere gewesten, red.)".

Minister van Gezondheid Alain Maron (Ecolo) probeert al weken om tot wel 130.000 vaccins vanuit Vlaanderen en Wallonië te compenseren. Het gaat om dosissen die gebruikt zijn voor de vaccinatie van niet-Brusselaars, zoals Vlamingen en Walen die in Brussel werken, maar ook eurocraten en diplomaten. Daarvan heeft Wallonië inmiddels 20.000 dosissen teruggegeven. Nog eens 23.000 dosissen moeten binnenkort de vaccinaties van de eurocraten compenseren.

Maar een omgekeerde transfer is evengoed mogelijk. Dat schrijft L'Echo dinsdag. N-VA-kamerlid Kathleen Depoorter had daar vorige week al om gevraagd in de kamercommissie volksgezondheid. Als de vaccins in Brussel niet gebruikt worden, vond zij, moeten ze herverdeeld worden.

"Ons principe is inderdaad dat er geen dosissen verloren mogen gaan", bevestigt woordvoerster Gudrun Briat van de federale taskforce vaccinatie. "Als ergens een onnodige stock wordt opgebouwd, in welk gewest dan ook, valt er te praten over een herverdeling." De beslissing ligt dan volledig bij de politiek.

60 procent

De taskforce vaccinatie maakt nu een stand van zaken van de stock in elk gewest. Morgen/woensdag zullen de bevoegde ministers van Volksgezondheid daarover onderhandelen in de interministeriële conferentie. "Als iedereen zeker zou weten hoeveel vaccins hij nodig zou hebben de komende weken, was het uiteraard eenvoudig. De moeilijkheid ligt hem erin dat iedereen een voldoende hoge buffer wil inbouwen", zegt Briat van de taskforce.

Het kabinet van Brussels minister Maron kon dinsdag nog niet reageren. Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) wil pas woensdag reageren. "We gaan nog niet vooruitlopen op de gesprekken", aldus zijn woordvoerster. Het overleg staat gepland in de voormiddag.

De taskforce schat intussen dat Brussel aan het huidige vaccinatietempo tot een vaccinatiegraad van 60 procent zal komen tegen eind juli. Dat is minder dan de verhoopte 70 procent, die nodig is voor groepsimmuniteit. "Wij doen enkel projecties op basis van waar we nu staan", zegt Gudrun Briat. "Het is nog niet gedaan eind juli, de vaccinatie gaat gewoon voort. We blijven optimistisch omdat we heel erg geloven in het Brusselse team." Volgens Inge Neven is de houdbaarheid van de vaccins in de Brusselse stock niet in gevaar, zo zei zij maandag.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?