© Photonews | Het apenpokkenvaccin wordt nu in meer Brusselse ziekenhuizen verdeeld.

UZ Brussel mag dan toch vaccineren tegen apenpokken

EC
© BRUZZ
05/08/2022
Updated: 05/08/2022 13.36u

Binnenkort mogen ook het UZ Brussel, het Erasmusziekenhuis en het Saint-Lucziekenhuis (preventief) vaccineren tegen apenpokken. Dat heeft de Risk Management Group donderdagavond beslist. Tot nu toe kon dat alleen in het Sint-Pieterziekenhuis.

Dat bevestigt de FOD Volksgezondheid.

De drie ziekenhuizen hebben elk een referentiecentrum voor hiv-patiënten. Donderdag zei het UZ Brussel al dat er momenteel veel vragen komen van deze patiënten over het apenpokkenvaccin. De Risk Management Group heeft later op de dag beslist om er gevolg aan te geven. De drie Brusselse ziekenhuizen zullen hun vaccins in de loop van volgende week ontvangen.

Preventief

Volgens de huidige voorschriften mag het vaccin preventief worden toegediend aan mannelijke hiv-patiënten die het afgelopen jaar minstens twee seksueel overdraagbare infecties hebben opgelopen. Ook personen die een zeer hoog risicocontact hadden met een besmet persoon komen in aanmerking voor het vaccin, net als gezondheidswerkers die met het virus in contact komen. In de praktijk gaat het dan om laboratoriummedewerkers die de stalen moeten analyseren.

In ons land zijn voorlopig 3.050 vaccins verdeeld onder negen referentiecentra. Het Sint-Pieterziekenhuis in Brussel kreeg daarvan 820 dosissen. Het ziekenhuis kan nog niet meedelen hoeveel dosissen er al zijn toegediend. "De grote meerderheid ging naar patiënten," zei de woordvoerder deze week. Vanaf het najaar verwacht ons land nog eens 30.000 vaccins.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie